В Одеському аеропорту затримали туристів з фальшивими COVID-сертифікатами

В міжнародному аеропорту прикордонники Одеського загону виявили фейкові COVID-сертифікати в сім’ї туристів. Про таке повідомили в пресслужбі відомства.

Родину українських туристів затримали під час в’їзду в Україну та проходження прикордонного контролю. Вони надали три недійсні сертифікати про щеплення від COVID-19.

В Одеському аеропорту виявили фейкові COVID-сертифікати

Підроблені документи, за даними прикордонників, виявляють за допомогою програмного забезпечення “SafeBorder”. Електронна перевірка сертифікатів про вакцинацію триває декілька секунд.

Громадян з підробленими сертифікатами передали національній поліції для встановлення усіх обставин. Використання підроблених документів під час перетину кордону передбачає кримінальну відповідальність – зазначили у пресслужбі.

Підроблення та використання офіційних документів, якими зокрема є COVID-сертифікати, є кримінальними правопорушеннями. Відповідальність за нього передбачена ст. 358 Кримінального кодексу України. Для тих, хто користується фейковим сертифікатом передбачена відповідальність у вигляді 850 грн штрафу, арешту до 6 місяців чи обмеження волі до 2 років.

Джерело – Суспільне.