В Одессе осудили разбойников нападающих на ЛГБТ людей под видом знакомств

В ніч на 6 травня 2021 року 36-річний гей познайомився з хлопцем через дошку оголошень на сайті знайомств для представників ЛГБТ-спільноти. Після тривалого листування він погодився зустрітися та надав свою адресу.

Як виявиться пізніше, таким чином зловмисники дізнавалися особисті дані майбутніх жертв. Вони були впевнені, що у будь-якому випадку геї, бісексуали та трансґендери, які потрапляють до їхньої пастки не будуть заявляли до поліції. Такою жертвою мав стати й цей чоловік.

– Десь о першій годині ночі я вирішив вийти покурити у двір свого будинку, – згадує потерпілий. – Однак коли відкрив двері квартири, троє невідомих напали на мене. Один штовхнув мене, повалив на підлогу та почав бити, після чого доєдналися й інші. Вони забрали із кишені мій iPhone та гроші.

Конфлікт на одеському подвір’ї тривав близько 15 хвилин. Далі один з нападників зайшов у помешкання потерпілого. Там в одній з кімнат відпочивав сусід по квартирі. На нього злочинці також напали та побили. Погрожуючи, вони відібрали у чоловіка його смартфон Samsung Duos, а виходячи з квартири, наостанок прихопили ще й пачку цигарок.

Після нахабного нальоту обидва постраждалі звернулися до поліції. Разом з цим, не нехтуючи часу, за допомогою вони звернулися й до проєкту «Human Rights Clinic», адже у відділку вони розповіли обставини події, тому побоювалися, що розголошення їхньої сексуальної орієнтації у правоохоронних органах може спричинити ще більше негативних наслідків.

Адвокати проєкту Віталій Матвєєв та Кароліна Палайчук взялися супроводжувати цю справу. Вони звернули увагу слідчих на записи з камер відеоспостереження в районі місця скоєння злочину. Й дійсно, це суттєво допомогло розслідуванню. Всі три злочинця потрапили на відео – і було прокладено маршрут їхнього пересування вулицями міста. Виявилося, що двоє з нападників зупинилися у готелі, завдяки чому вдалося чітко встановили їхні особистості та затримати.

Ними виявилися 21-річні чоловіки: один зареєстрований на Донеччини, інший – в Одеській області. При цьому останній вже мав судимість за крадіжку.

Безпосередньо процес досудового розслідування та судового розгляду справи тривав 4,5 місяці – і весь цей час затримані перебували у слідчому ізоляторі. Під час засідань обидва обвинувачені визнали себе винними та підтвердили, що за вказаними обставинами відкрито заволоділи смартфонами та коштами потерпілих. Крім того, вони добровільно відшкодували завдану шкоду і розкаялися у скоєному, що надало можливість отримати більш м’яке покарання.

Таким чином, за рішенням, яке Приморський районний суд Одеси ухвалив 21 вересня 2021 року, обидва злочинця отримали випробувальний строк на два роки, протягом яких вони зобов’язані періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти йому про зміну місця проживання, роботи або навчання, а також не виїжджати за межі України без погодження. Однак у разі порушення або повторного вчинення злочину на них очікує тюремне ув’язнення строком на чотири роки. Це рішення набрало чинності у п’ятницю, 22 жовтня.

Що стосується третього зловмисника, його об’явлено у розшук.