ВАКС заочно взяв Галантерника під варту

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту одеського бізнесмена Володимира Галантерника. Його підозрюють у створенні та очоленні злочинної організації в місті. Про це повідомила кореспондентка Суспільного, яка слідкувала за судовим процесом.

Повний текст ухвали оголосять 14 грудня. Галантерник може оскаржити запобіжний захід впродовж 5 днів.

Одеського бізнесмена Галантерника суд заочно взяв під варту

Справа НАБУ та САП стосується створення та функціонування злочинної організації в Одесі. До неї, як вважають правоохоронці, був залучений мер міста Геннадій Труханов, бізнесмен Володимир Галантерник та декілька посадовців з робітниками приватних компаній. Злочинна схема полягала у виведенні земельних ділянок із власності громади та передачі їх під забудову приватній компанії “Будова”. Як зазначала сторона обвинувачення, Труханов зловживав своїм службовим становищем мера та підписував документи щодо надання об’єктів у право власності.

Так, упродовж 2016-2019 років громада міста через схему злочинної організації втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га та незаконно витратила з місцевого бюджету 131 мільйон гривень. Загальний розмір завданої шкоди за результатами експертизи становить 689 млн грн.

Що відомо

  • 11 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав для Труханова запобіжний захід у вигляді застави розміром 30 мільйонів гривень. Його адвокати зазначили, що подаватимуть апеляцію.
  • 2 листопада Міністерство внутрішніх справ оголосило у розшук Володимира Галантерника.
  • 2 грудня головний спеціаліст Одеського територіального об’єднання НАБУ Ростислав Дробожур повідомив журналістам Суспільного, що Володимира Галантерника оголосили у міжнародний розшук і відповідна постанова вже є. Проте в пресслужбі адвоката Галантерника сказали, що це не так.
  • 3 грудня суд продовжив слідство у справі Геннадія Труханова та Володимира Галантерника