Весна: лелеки повертаються на Одещину

Міграція птахів є однією з найвразливіших і цікавих подій, яка привертає увагу вчених та природолюбів. Помічаючи повернення білого лелеки, ми спостерігаємо цікаві тенденції та зміни, що відбуваються у природному світі.

Фото лелек зробив і виклав Олександр Сакара на свої сторінці в Facebook.

Возможно, это изображение гриф, гусь и трава

Зазвичай у першій половині березня спостерігається початок прильоту перших лелек. Проте у 2024 році ця тенденція виявилася особливою. Вже з кінця лютого та початку березня в окремих регіонах можна було помітити прибуття лелек, але інтенсивна міграція розпочалася лише в середині першої декади березня. Спочатку вона була помірною, проте з 8 березня кількість реєстрацій прильоту раптово зросла, досягнувши піку 10 березня.

Возможно, это изображение гриф, гусь и трава

Після цього міграція знову зменшилася через похолодання, але вже 15 березня розпочалася нова хвиля прильоту, – розповідає Віталій Гріщенко, заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника.

Возможно, это изображение гусь и трава

Друга хвиля міграції, яка припадає на другу половину другої декади березня та першу половину третьої декади, є найбільш інтенсивною. У поточному році спостерігається збільшення кількості прильотів щодня, що свідчить про активний процес міграції.

Джерело