Вибори в Одесі можуть бути занадто “прозорими”

В Одесі набирає обертів скандал. У кількох районах міста встановили фактично прозорі кабінки. Замість щільної тканини – шифон.

– Ну, а що ви хотіли? “Прозорий офiс”. Не треба соромитися свого вибору, – жартують одесити.

У соціальних мережах розгорнулася ціла дискусія.

– Це спеціально, щоб контролювати “отримувачів” 1000 гривень, – припускають одні.

– Навпаки бюджетникам розв’язали руки. Вони не зможуть сфоткати бюлетень – це помітять. Голосуй за кого хочеш, – парирують інші.

У Йод.media  вирішили з’ясувати: за кого “стоять” окружні виборчкоми Одеси? Може, справді купили прозору тканину “на допомогу” бюджетникам.

– Слухайте, яка тканина була, таку й купили. І навіть добре, що прозора, була б “мутна” невідомо, чим би вони там займалися в цих кабінках, – коментує член окружної комісії Приморського району Олег Глущенко, перекрикуючи скандал на задньому фоні.

Е… Тобто рукоблудство? Були прецеденти?

– Ні, але ж. Бухгалтерія купувала. Не знаю, може, перестрахуватися хотіли.

Чи є напівпрозора тканина порушенням закону про таємницю голосування – не зрозуміло.

– Ніде ж не прописано, яка має бути тканина. У цьому випадку, залежно від того, як світло буде падати. Так, ми бачимо силует, але не бачимо, де конкретно людина ставить галочку. Або бачимо… Важко казати наперед, треба буде дивитися на практиці, – говорить експерт одеського комітету виборців України Анастасія Матвієнко.

А на практиці сталося ось що: “Модернізували, підхопили, перебудувалися, вмикаєш – не працює”, – як писав свого часу Жванецький. А пише він, як відомо, “завжди про Одесу”.