Відновлення для майбутнього: як країни ЄС допомагають постраждалій Одесі?

Через повномасштабне вторгнення до України, та Одеси зокрема, прикута велика увага. На жаль, місто регулярно стає ціллю для обстрілів з боку російських агресорів. Фото руйнувань центру міста опинились на перших шпальтах світових медіа. Зруйнований Преображенський собор, згорілий готель «Кемпінські»… Це не повний перелік об’єктів, які траплялись на туристичних листівках до повномасштабного вторгнення а тепер служать мовчазним нагадуванням про війну.

Нещодавно історичний центр Одеси потрапив у список світової спадщини ЮНЕСКО і його руйнування стали ще одним злочином проти України з боку РФ. У серпні прем’єр-міністерка Італії Джорджі Мелоні повідомила, що її держава буде допомагати з відновленням Спасо-Преображенського собору, який був серйозно пошкоджений внаслідок російської ракетної атаки 23 липня. Італійський уряд долучив до роботи фахівців з двох музеїв, а також представників шкіл реєставрації.

Немає опису світлини.
Зруйнований Спасо-Преображанський собор. Фото: Facebook Олексія Кулеби

«Одеса є особливим містом, яке в багатьох речах пов’язане з Італією. Нашим завданням є передати весь найкращий досвід, який має Італія в галузі культури та підприємництва. Ми все зробимо для того, щоб відновити Одесу, відбудувати її кращою, ніж вона була. Саме це стало метою візиту італійської делегації: зібрати ідеї, пропозиції, бачення а також встановити контакти з українською стороною. Вона також братиме участь у процесі відбудови міста, » –  заявив спеціальний радник МЗС Італійської республіки з питань відбудови та зміцнення стійкості України  Давіде Ла Чечіліа під час робочої поїздки до Одеси.

Органи місцевого самоврядування Одещини зараз активно працюють над тим, щоб заручитися підтримкою міжнародних партнерів. Зокрема, активно до цього напрямку залучений Одеський регіональний офіс міжнародного спрівробітництва. Він розпочав свою роботу в червні 2023 року. За цей короткий термін була зроблена промоційна презентація Одеської області, яка інформувала про потреби і перспективні проекти розвитку регіону. Основний акцент роботи припав на співпраці з державами Європейського Союзу.

Нет описания фото.
Гуманітарний вантаж з Німеччини. Фото: Одеська ОВА

Однією з перших країн ЄС відгукнулась допомогти Німеччина. Так з Бременською торгово-промислового палатою ФРН узгоджена ініціатива щодо проведення бізнес-місії до Одещини, яка відбудеться восени. Деякі компанії шукають можливості для відкриття своїх підприємств на території України відразу після перемоги.Бремен з місцевого бюджету виділив транш у розмірі 718 тисяч євро.  Кошти виділяються поступово, вони підуть на відбудову закладів освіти міста Одеси та Одеської області, зруйнованих та пошкоджених внаслідок російської ракетних та дронових атак. Договір закріпили тристоронньою угодою наприкінці вересня.

«Ми всі розуміємо, наскільки важливою на сьогодні є міжнародна складова діяльності кожної адміністрації в регіонах тому для Одеської області це зокрема важливо, тому що всі спостерігали протягом останніх півтора рокыв, наскільки велика увага до Одещини з боку закордонних дипломатів, міжнародних партнерів, навіть генеральний секретар ООН відвідував наше місто. Тому робота цього офісу це новий майданчик для комунікації та координації всієї міжнародної допомоги,  для пошуку нових партнерств. Це майданчик, який з однієї сторони акумулює, потреби громад, жителів міста та області в тимчасового переміщених осіб», – зазначає колишній заступник голови Одеської обласної військової адміністрації Роман Григоришин, на очах якого розвивались програми міжнародної підтримки.

Велику увагу в офісі регіонального співробітництва приділяють освіті й інформуванню про можливості. Так в липні була проведена серія онлайн-тренінгів для для громад області за сприяння Західно-Поморського воєводства Польщі. Планується збільшення кола партнерів, зокрема на фінальній стадії договір з регіоном Валенсія в Іспанії та Приморської жупанії у  Хорватії. Немає якоїсь верхньої планки в цій роботі і є розуміння, щоб підтримка європейських країн продовжувала зростати. Також важливо, щоб Одеса дивилася в розрізі партнерства на захід. Тому що якщо інші міста України мали багато спільних проектів з Європейським Союзом,  то Одеса довгий час була винятком.  

Нет описания фото.
Село Чабанське Сергіївської громади, яке постраждало внаслідок російської атаки. Фото: Одеська ОВА

Міжнародна співпраця особливо знадобилась під час тривалих відключень світла. Минулої зими об’єкти енергетичної інфраструктури регіону активно обстрілював ворог, подекуди по кілька діб жителі міста та області перебували без світла.  В такій складній ситуації дуже важливо знайти вихід, і якоюсь мірою тимчасовою альтернативою стали мобільні генератори великої та малої потужності. Їх вдалося отримати завдяки підтримці закордонних донорів та партнерів,  понад тисячу генераторів забезпечили майже всі об’єкти критичної інфраструктури, велику частину закладів охорони здоров’я та закладів освіти.

Порівняно з багатьма іншими регіонами, органи місцевого самоврядування Одещини я не закупили за гроші платників податків жодного генератора, все отримали за рахунок роботи міжнародними партнерами. Йде підготовка до зимового сезону й серед іншого ведеться робота для того, щоб забезпечити альтернативні джерела енергії. І чим більше буде партнерів, тим більше можливостей і засобів для того, щоб подолати цей складний період.

 Генератори для Одеської області були віддані безкоштовно структурами ООН та міжнародними партнерами.  Минулого року навіть найпростіші генератори коштували шалені гроші і лише підтримка інших країн дозволила Одещині пройти цей період без витрат державних коштів. В умовах війни мало можливостей для розвитку бізнесу, економіка страждає, тому важливо , щоб кошти платників податків використовувались якомога раціональніше. Принаймні, до цього потрібно прагнути і слідкувати за витратами.

Возможно, это изображение 3 человека и текст
Відновлення є однією з найобговорюваніших тем. Фото: Одеська ОВА

Одещина один із перших регіонів України, який матиме план відновлення з відповідною міжнародною експертизою. Після цього можна буде претендувати не тільки на критичні програми, проекти так званого реагування на кризу, а й проекти розвитку інфраструктури, зокрема енергетичної. Вони дуже дорогавартісні і без міжнародної підтримки власним коштом жоден регіон їх реалізувати не зможе. Тому органи місцевого самоврядування сподіваються на те, що Європейський Союз продовжить допомагати Україні і після війни. Принаймні, чимало держав ЄС вже заявляють про такі наміри.

Марія Шевчук