Випробування вітром та снігом: з якими наслідками зіштовхнулась Одещина під час циклону?

Минулого тижня в Одеській області оголосили штормове попередження. Представники ДСНС закликали бути обережнішими та максимально обмежити пересування містом та областю. Закінчилось все сніговими заметами, застряглими людьми посеред трас, автобусами, які вибивались з графіки чи не на добу і, на жаль, людськими жертвами.

Найгірша ситуація склалась в області, через снігові замети цілі населені пункти виявились заблокованими. В Одесі ситуація виявилась трохи кращою, хоча в обласному центрі теж вистачило пошкоджень. В центрі міста стався обвал аварійного будинку на вулиці Базарній, однак й були зовсім неочікувані проблеми.

Так все починалось.

Дев’ятнадцятого жовтня в мерії звітували, що тепломережі майже на 100% готові до початку опалювального сезону. А вже 26 листопада впала труба на котельній «Північна-2», яка знаходиться на околиці Одеси та дає тепло в оселі одного з найбільших житлових масивів міста. Стометрова бетонна споруда просто завалилася, не витримавши поривів вітру та обледеніння. Без тепла залишились десятки тисяч одеситів. Одна з них Катерина, жителька вулиці Паустовського, яка бачила падіння труби на власні очі.  Жінка якраз курила на балконі в той час, коли сталась аварія.

«Я спочатку навіть не зрозуміла, що відбулось. На вулиці було темно, за вікном дощ із снігом, я тільки почула сильний гуркіт з вулиці. Але потім будинковим чатом швидко пішла інформація про те, що сталось. В нас більше доби не було теплопостачання, ми з маленькою дитиною просто задубіли. Вдень сидимо на кухні, вмикаємо газову плитку та біля неї гріємось. Вночі вмикаємо електрообігрівач, але ми не знаємо, як будемо рятуватись, якщо будуть тривалі відключення світла. Періодично дають тепло, і на тому спасибі. Батареї ледь теплі, однак це набагато краще, ніж нічого», – вважає Катерина.

Котельню дивом вдалось запустити.

Проблеми з поставками тепла до будинків одеситів цим не обмежились. Через падіння тиску газу в системі тимчасово зупиняла роботу котельня «Північна-1», яка забезпечує теплом мешканців Пересипського району. Це були обставини, які не залежать від роботи котельні, але безпосередньо на неї вливають. Були повідомлення, що котельню не могли запустити через те, що її перевели на іншу лінію електропередач. Однак інформація про це, за даними КП “Теплопостачання м. Одеса”. не відповідає дійсності. Жодних змін в схемі підключення до електроенергії не відбувалось.

Роботи проводились цілодобово.

Найбільше переживань викликала котельня із зруйнованою трубою. Поки котельню не обстежили ніхто не міг гарантувати, що вона буде запущена в роботу. Існував ризик, що десятки тисяч людей на весь опалювальний сезон залишаться без тепла. На щастя, найгірші прогнози не справдилися, уламки труби не зачепили обладнання й котельня запрацювала. Поки що вона функціонує в тестовому режимі, вночі комунальники дають опалення, а на момент ремонтних робіт вимикають. Однак про повне відновлення говорити зарано. Відбудувати зруйновану трубу можна буде тільки після завершення опалювального сезону.

«Щоб визначити наслідки порушень, вже об одинадцятій вечора на місце прибули фахівці. До розбору завалів були залучені приватні підприємці, представники комунальних установ, щоб розібрати завали, визначити обсяги пошкоджень та виконати інші роботи. Ще доведеться визначити причини, через які сталась ця ситуація і буде проведена відповідна експертиза. Станом на сьогодні працездатність котельні відновлена, вона працювала в тестовому режимі. Ми продовжуємо проводити ремонтні роботи, але на це піде кілька днів, однак ми постараємося завершити їх як найшвидше. Розроблялися варіанти, що робити, якщо котельня не запрацює, але слава Богу, вони не знадобились», – говорить в.о. директора комунального підприємства «Теплопостачання м. Одеса» Ганна Позднякова.

Багато теперішніх проблем пов’язані з обстрілами енергетичних об’єктів, які не встигли відновити після минулорічних атак. Чимало мешканців міста та області сиділи без електрики по кілька діб. А ще потрібно було рятувати людей, які потрапили в снігові пастки. За даними ДСНС, у ліквідації наслідків зимової негоди брали участь близько 491 одиниця рятувальної техніки і майже дві тисячі рятувальників з різних підрозділів, від служби відновлення до розвитку інфраструктури. В рятувальних операція брали участь представники Прикордонної служби. Національно гвардії, ДСНС, оперативне командування «Південь» допомогло технікою та людьми.

Жителі з навколишніх сіл виходили до доріг, надавали прихисток людям, евакуювали їх, очищували заметені машини від снігу. Кожен, хто мав таку можливість, намагався допомогти, за мірою можливостей. Воєнний стан навчив багатьох людей гуртуватися, допомагати іншим. Через нього була посилена підготовка до різних надзвичайних ситуацій, однак на практиці не всім вдалося її пройти гідно. Стихія жорстока, і за ці дні морози встигли забрати життя людей, які з тих чи інших причин опинились на вулиці й не знайшли собі безпечного місця.

«На жаль, є факти загибелі людей під час негоди. На даний момент є інформація про п’ятьох людей, які загинули під час снігового шторму. Троє людей померли від переохолодження, а причини смерті двох людей ще з’ясовуються. Деякі із загиблих були безхатченками. В Одесі завчасно розгорнули пункти обігріву, про це були повідомлення у ЗМІ і люди змогли б там сховатися, але напевно вони не мали можливості отримати інформацію про них. Не мають телебачення, телефонів, доступу до Інтернету, не зможуть знайти місця на карті. Також п’ятнадцять людей постраждало внаслідок падіння дерев,» – говорить заступник начальника ГУ ДСНС Одеської области з реагування на надзвичайні ситуації  Олександр Крицький.

Одеське ноу-хау з ізоляції обірваних дротів. Фото: Дмитро Лібкін.

Наразі погода в Одеській області стабілізувалася. В Одесі сніг розтанув, про нещодавній катаклізм нагадують тільки дроти, які звисають вулицями міста. Шквальний вітер повалив багато дерев, гілки досі продовжують прибирати. На початку тижня була ожеледиця, а сьогодні ми маємо більше десяти градусів на термометрі. Наслідки циклону стали викликом для багатьох, і далеко не всі виявились до нього готовими. Починаючи від людей, які всупереч попередженню рятувальників вирушили в дорогу а потім чекали на порятунок,  закінчуючи комунальними структурами, які не підготувалися належним чином.

Марія Шевчук