Як Італія допомагатиме у відбудові Одещини

З 9 лютого в Одесі перебуває офіційна урядова делегація Італії під головуванням спеціального посланника з питань відбудови та зміцнення стійкості України Давіде Ла Чечіліа. Під час візиту італійці обговорили з представниками міської та обласної влади основні напрямки співпраці щодо післявоєнної відбудови Одещини.

Про це повідомляє Одеська обласна державна адміністрація.

Італія візьме активну участь у відбудові Одещини (фото) — УСІ Online

Італія взяла патронат над відбудовою Одеси та розпочала активну співпрацю з ЮНЕСКО з цього питання ще у жовтні 2023 року. А вже на початку лютого цього року відбулося підписання Угоди між Італійською Республікою та ЮНЕСКО, відповідно до якої Італія робить внесок 500 тисяч євро на проведення першочергових відновлювальних робіт у Спасо-Преображенському соборі, що стало першим конкретним кроком організації співпраці.

Планом італійців є підписання тристороннього Меморандуму між Італією, Україною та ЮНЕСКО про співпрацю щодо відбудови Одеси, а також безпосередньо між Італією й Україною, де будуть позначені галузі співпраці.

Італія візьме активну участь у відбудові Одещини (фото) — УСІ Online

На зустрічі представниками місцевої влади в Одеській ОДА із Повноважним міністром, спеціальним посланником з питань відбудови та зміцнення стійкості України паном Давіде Ла Чечіліа було обговорено план дій з боку італійської сторони щодо відновлення, постраждалих від російської агресії, об’єктів культурної спадщини, можливість надання фінансової допомоги для відбудови пошкоджених будівель та інфраструктури області. Також звернули увагу на соціально-економічний розвиток, реконструкцію ринку праці для створення сприятливих умов для повернення українців додому.

У рамках круглого столу координаторка ЮНЕСКО в Україні Кʼяра Децці Бардескі презентувала основні напрямки співпраці, серед яких термінова стабілізація пошкоджених пам’яток, створення майстер-плану управління об’єктами культурної спадщини. А в перспективі – розробка рекомендацій та протоколів щодо захисту та розвитку Одеси відповідно до принципів сталого розвитку.

Італія візьме активну участь у відбудові Одещини (фото). Читайте на UKR.NET

Для цього буде створено Наглядову раду, до якої увійдуть всі сторони тристороннього Меморандуму, зокрема представники органів влади центрального та місцевого рівня. А також стратегічний, технічний та науковий комітети. Останній, крім українських фахівців, включатиме науковців Політехнічного інституту Мілана та музеїв Трієнале Мілана і MAXXI – національного музею сучасного мистецтва та архітектури в Римі.

Джерело