Як поводитися під час нальоту ворожих дронів

За минулу добу Одещина зазнала кілька нальотів ворожих дронів-камікадзе «Shahed-136». З восьми «пташок» нашим військовим вдалося збити шість. Інші два, на жаль, влучили в об’єкти інфраструктури, завдавши їм руйнувань. Внаслідок вибуху загинуло двоє людей.

Під час свого звернення до мешканців регіону начальник Одеської ОВА Максим Марченко закликав усіх під час тривоги переходити до укриттів, а не спостерігати за польотом дронів. Ці пристрої можуть вибухнути у будь-який момент та нанести пошкодження у великому радіусі. 

За інформацією, наданою Регіональним управлінням Сил територіальної оборони «Південь» ЗС України, так званий дрон-камікадзе«Shahed-136» — баражуючий боєприпас. Він призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться дрон на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускається з пускової платформи, має двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.

Дрон має довжину 3,5 метри, розмах крил – 2,5 метри. Його вага становить 200 килограмів. Дальність польоту – 2 500 кілометрів. Це дрон, який за заданими координатами летить до цілі, влучає в неї та вибухає.

Українські військові вже шукають «слабкі місця» цієї зброї. Так, швидкість 120-180 км/г дозволяє атакувати «Шахід-136» зі стрілецької зброї. А політ на низькій висоті з двигуном, що шумить, розкриває ціль не тільки радару, а й бійцям на посту спостереження. Крім того, дрон, можливо, вдасться глушити і збивати з курсу.

Також Максим Марченко попросив не обговорювати та не висвітлювати роботу наших підрозділів протиповітряної оборони.

Нагадаємо, що вчора в мережі з’явилося відео збиття одного з дронів. Такі записи можуть допомогти ворогу встановити місцезнаходження комплексів ППО. Тому знімати моменти збиття та ділитися ними у будь-який спосіб заборонено.

Джерело.