Як ставляться жителі Одещини до вивчення російської літератури в школах

Соціологи Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва протягом 10–21 липня 2023 року опитали 708 мешканців Одеській області віком від 18 років аби визначити відношення жителів регіону до російської культури та потреби вивчення її у школах.

Однією зі складових культури є література, яку активно вивчали у школах. Після повномасштабного вторгнення російської федерації ця ситуація почала змінюватися. Наприклад, 13 червня 2022 року робоча група Міністерства освіти й науки з оновлення змісту навчальних програм для загальноосвітньої школи ухвалила рішення щодо вилучення творів російських та радянських авторів із програми зарубіжної літератури. Утім це була лише рекомендація.    

У березні соціологи Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва вивчали настрої жителів України щодо вивчення російської літератури в школах й 7% українців тоді заявили, що треба залишити твори російських письменників у шкільній програмі, а 37% українців зажадали, аби такої літератури діти в школах не бачили взагалі.  

В Одеській області за даними свіжого липневого дослідження 19,8% жителів області вважають, що потрібно вивчати творчість російських авторів, як і раніше, ще 9% згодні залишити у шкільній програмі твори тих російських письменників, які так чи інакше пов’язані з Україною. Ще 4,5% згодні аби їхні діти вивчали у школах твори російських авторів, але лише тих, які не мали українофобних поглядів.

Майже третина опитаних – 31,9% вважають, що українським школярам слід вивчати твори російських авторів, які визнані загальносвітовою класикою. 

Натомість 23,7% вважають, що вивчати творчість російських письменників у школах не потрібно взагалі, 2,4% мають думку, яка різниться з обома позиціями, а 8,6% було важко відповісти на це питання.

Джерело