Яка ситуація з російськими підводними човнами у Чорному морі — ВМС України

Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук розповів, що зараз у Чорному морі знаходяться три російські підводні човни, придатні для запуску крилатих ракет.

Попередньо планувалося, що окупанти розмістять у цьому морі більшу кількість підводних човнів, проте це не вдалося здійснити. Про це він повідомив в етері телемарафону, передав кореспондент “Інформеру”.

Плетенчук зауважив, що у Чорному морі розміщено лише шість носіїв крилатих ракет російського проєкту “Варшав’янка” та “Алроса”. Він підкреслив, що “Варшав’янка” є модифікованою версією “Алроси”. Однак інформація про те, що “Алроса” також була модифікована для запуску “Калібрів”, не підтверджена.

За словами речника, з цих шести човнів два залишалися у Середземному морі на момент повномасштабного вторгнення, а зараз вони на ремонті на півночі Росії. Щодо чотирьох, які залишилися у Чорному морі, один з них, “Ростов-на-Дону”, був уражений та потребує серйозного відновлення, або його можна вважати втраченим.

Проте Плетенчук зауважив, що у північно-західній частині Чорного моря, ближчої до південного узбережжя України, глибини настільки великі, що управління підводними човнами практично неможливе, особливо в безпосередній близькості до українських берегів.