З 25 березня вантажні потяги поєднають Молдову та південь Одещини

На основі вже опублікованих документів стала відома дата запуску вантажних потягів по відбудованій залізниці Березино – Басарабяска між півднем Одеської області та Молдовою.

Вчора, 22 березня, представники прикордонних і митних служб України та Молдови підписали спільний документ, який фіксує готовність нового міжнародного залізничного пункту пропуску Серпневе на кордоні між Одеською областю і Молдовою. Цей пункт пропуску почне працювати з 25 березня.

Таким чином, саме з цієї дати фактично розпочнеться вантажний рух по залізниці Березино – Басарабяска, яка поєднує південну частину Одеської області з Молдовою.

Залізницю від станції Березино в Одеській області до станції Басарабяска у Молдові протяжністю 23 км відновили у серпні 2022 року. До цього вона була демонтована з 1997 року. Питання відновдення даної лінії, яке ми підіймали з 2017 року, давало можливість у мирний час для більш швидкого та дешевого залізничного сполучення з портом Рені.

У воєнний час через ряд обмежень внаслідок російських обстрідів це єдина моливість сполучення всієї залізничної інфраструктури на півдні Одеської області від Ізмаїду до Білгорода-Дністровського з українською залізницею транзитом через Молдову. Наразі залізничний транзит українських вантажів через Молдову йде лише до порту Рені.

Окрім того, відновлена лінія від Березино до Басарабяски у перспективі дає змогу подовжити маршрут потяга Київ – Кишинів аж до Ізмаїлу через Басарабяску та Арциз і таким чином відновити хоча б так перерване через воєнні дії сполучкння з півднем Одеської області.

Джерело