Задля стабільності в Одеській області моніторяться ціни на ряд товарів

На Одещині проводяться щотижневі цінові спостереження за динамікою роздрібних цін на товари, перелік яких визначений постановою №223 Кабінету Міністрів України. Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

Як йдеться, спостереження за цінами здійснюється з метою забезпечення цінової стабільності на ринках продовольства в умовах воєнного стану та зменшення соціальної напруги.

Моніторинг здійснюється в найбільших торговельних мережах області, в яких придбаває товари переважна більшість споживачів — це супермаркети «Сільпо», «Таврія», «Копійка», АТБ, «Два шага», «Точка», «Обжора».

У службі зазначається, що результати цінових спостережень свідчать — протягом лютого 2023 року спостерігалась відносна стабільність середніх роздрібних цін на хліб житньо-пшеничний (26,84 грн/кг), батон (28,24 грн/кг), крупу гречану (60,21 грн/кг), сметану 15% жирності в плівці (91,69 грн/кг), цукор кристалічний (34,21 грн/кг), птицю (86,64 грн/кг) та яловичину (197,7 грн/кг).

Знизились середні роздрібні ціни на борошно пшеничне (на 6,7%), макаронні вироби (на 3,4%), крупу вівсяну (на 18,3%), буряк (на 2,6%).

Спостерігалось зростання середніх роздрібних цін на масло вершкове 72,5% жирності (на 5,1%), яйця курячі (на 2.0%), свинину (на 2,7%), олію соняшникову рафіновану (на 3,3%), молоко (на 6,9%), капусту білокачанну (на 3,6%), цибулю ріпчасту (на 8,6%), моркву (на 17,1%), картоплю (на 3,5%) та сіль (на 18,6%) у зв’язку із підвищенням оптово-відпускних цін виробників (закупівельних цін постачальників).

За результатами постійного аналізу даних Реєстру роздрібних цін встановлено, що зазначені торговельні мережі здійснюють декларування зміни роздрібних цін на товари, перелік яких визначений постановою №341 Кабінету Міністрів України.

Що стосується оптово-відпускних цін виробників на вищезазначені товари, то вони державному регулюванню не підлягають йдеться у ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

Також у відомстві зазначають що за оперативними даними моніторингу в лютому 2023 року спостерігається зменшення рівнів середніх роздрібних цін на бензин марки А-95 і дизельне пальне.

Джерело