Затриманий колаборант постане перед судом за спробу викрадення підприємця

16 Березня 2023 Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо одеського прихильника «російського миру», який улітку 2022 року разом з іншими зловмисниками на чолі з агентом фсб рф намагався викрасти патріотично налаштованого одеського підприємця.

Про це повідомили у пресслужбі ДБР.

Фігурант допомагав облаштовувати підвал для тортур чоловіка, щоб той погодився віддати все своє майно та гроші. Кураторам з фсб вони розповідали, що хочуть зробити це, щоби дестабілізувати ситуацію в місті, а також для того, щоб після захоплення Одеси військами агресора обміняти українського патріота на російських полонених. ad Зловмисник також допомагав розмістити прапор рф з написом: «Одеса – російське місто» на житловому будинку в Одесі 22 серпня 2022 року. Зокрема, завдяки його діям фото з російським прапором передали представникам держави-агресора для використання пропагандистськими ЗМІ у виправдовуванні агресії проти України. Таким чином, зловмисника звинувачують у колабораціонізмі (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та викраденні людини (ч. 2 ст. 146 КК України).

Санкція цих статей передбачає позбавлення волі до 12 років із конфіскацією майна. Нагадаємо, що спецоперацію із захоплення агента фсб та його спільників ДБР провело наприкінці вересня 2022 року. Для викрадення зловмисники перевдяглися у військову форму та найняли помічників, які зіграли правоохоронців у рамках ретельно спланованої спецоперації.

Агента фсб, який стоїть за спробою викрадення, суд вже визнав винним у державній зраді, колабораціонізмі та викраденні людини. За ґратами він проведе 15 років.