Жителя Одеси судять за державну зраду

24 жовтня колегія Малиновського суду почала слухати справу одесита Івана Лупу. Правоохоронці обвинувачують його в державній зраді, зокрема в передачі даних про позиції ЗСУ та переміщення військової техніки в Одеській області. Сам фігурант провину не визнає, а адвокат запевняє, що Лупу виконував накази окупантів під погрозами. Про це повідомляє Судовий репортер.

Як розповіла прокурорка Ірина Купріна, на початку травня Лупу подзвонив невідомий чоловік та запропонував співпрацю — збирати та пересилати розвіддані про Збройні Сили України на півдні. Оскільки Лупу начебто мав проросійські погляди й підтримував дії окупантів після повномасштабного вторгнення, то погодився і почав виконувати такі вказівки. 

Нзнайомцем, який зв’язався із Лупу, виявився співробітник розвідувальної служби та чинний підполковник РФ Олег Іванов із позивним «Турист», котрий на той час перебував на окупованих територіях Херсонщини та Миколаївщини — у селах Чорнобаївка, Геройське, Раденськ, Луч та Покровка.

Прокурорка Купріна

В обвинувальному акті, що зачитала прокурорка, йдеться про два епізоди, як Лупу передавав інформацію росіянам: 22 травня він повідомив про переміщення гусеничної бронетехніки вулицями Одеси, а 25 травня — про рух військової техніки у бік Ізмаїла та кордону з Молдовою. Згодом, 26-27 травня Лупу отримав від «Туриста» завдання зібрати відомості на Миколаївщині, але потрапити туди не зміг — через одеську прописку його не випустили за межі області. Тож чоловік запропонував виконати аналогічне завдання в межах Одеси.