“Жити уважно”. Закликає Одеський Художній музей

«Жити уважно»: 24 січня о 17:00 в Одеському художньому музеї відкривається виставка одеського художника-нонконформіста Віктора Маринюка . Це перша виставка ОХМ цього року.

“Маринюк належить до групи художників, яка стала своєрідним рухом опору соцреалістичному канону, – пише прес-служба музею. – Протягом трьох десятиріч мистецтво в Радянському Союзі було ізольоване від світового процесу, і саме Віктор Маринюк був одним з тих, хто долав цю багатолітню завісу. Йому було тісно в рамках «дозволеної» в УРСР естетики, саме тому він разом з іншими молодими художниками згуртувався в неформальне коло, влаштовував квартирні виставки, спілкувався з однодумцями, які приїздили з-за кордону, друкував свої твори у самвидаві і діаспорних виданнях і був під постійним наглядом КДБ, який боявся всього незалежного та непідконтрольного. 

Художники-нонконформісти вбирали і засвоювали живописну мову ХХ сторіччя, приходили через власний досвід до емансипації художньої формі, кольору, плями, лінії, конструкції, динаміки. Саме вони створили оновлену, сучасну версію одеської «південноруської» школи”. 
Виставка триватиме з 24 січня до 13 лютого. Вхід на відкриття 24 січня о 17:00 – вільний. Локація: Одеський художній музей (вул. Софіївська, 5а).