Журналістика на третину. Чому місцеві медіа передруковують прес-релізи?

Приблизно 70% новин з проаналізованих одеських онлайн-ЗМІ представляють собою переписані прес-релізи, передрукування інших медіа або заяви офіційних осіб, блогерів та очевидців. Лише кожна третя новина – унікальне повідомлення.

Такі дані були отримані у межах точкового аналізу п’яти відомих одеських новинних веб-сайтів на предмет дотримання журналістських стандартів: дослідження з 8 по 14 жовтня 2018 року провів Інститут масової інформації. Аналізувалися перші 100 новин стрічки сайтів («Думська», «048», «Трасса-Е95», «УСІ», «Одесская жизнь»).

Слід відзначити, що ці дані повністю співпадають з минулорічним дослідженням Інституту масової інформації. 2017 року було встановлено, що власні кореспонденти онлайн-ЗМІ продукують 29% авторських новин.

Працівники прес-служб та їхні замовники можуть бути задоволеними подібними показниками, оскільки саме вони формують поточний порядок денний, а місцеві журналісти у гонитві за швидкістю та кількістю новинних матеріалів забувають, що можуть стати заручниками інформаційних маніпуляцій. Відповідно, й одесити отримують змінену та неповну інформацію.

Лідером з ретрансляції прес-релізів серед медіа, які підлягали моніторингу, опинилося видання «УСІ» – 85% подібних повідомлень. Також високі показники у сайтів «Трасса-Е95» та «Одесская жизнь» (по 82% передруків). Середні показники у інтернет-медіа «048» – 61% передруків.

Окремо позитивно виділяється лідер місцевого медіасередовища – новинний сайт «Думська». Тут половина повідомлень створені кореспондентами цього ресурсу.

Великий відсоток новин з прес – релізів в Одесі спричинений декількома факторами одночасно.

По-перше, у місті дуже багато онлайн-ЗМІ, і вони намагаються конкурувати за читача за допомогою кількості новин і частоти їхньої появи.

По-друге, редакції таких ЗМІ часто складаються з кількох авторів – звісно, що вони фізично не встигають писати 20 новин на добу без допомоги прес-релізів.

По-третє, підготовлені прес-релізи нерідко являють собою не класичну інформацію уточнюючого характеру, а вже готовий новинний матеріал.

Наприклад, сайт Одеської міської ради неодноразово був визнаний одним з найкращих та інформативних в Україні. Високопрофесійні новини з цього сайту репостять практично всі медіа міста. До речі, передруковані без змін прес-релізи чиновників та заяви офіційних осіб у медіасередовищі мають свій термін для визначення – «паркет».

У межах цього дослідження Інституту масової інформації було встановлено, що одеські ЗМІ здебільшого пишуть про надзвичайні ситуації, кримінал та ДТП (40 %).

Знову ж таки, новини на ці теми для редакцій стали більш доступними через щоденні розсилки відповідних відомств. До того ж, такі новини дають рейтинги – у населення відсутній запит на інформаційні матеріали аналітичного напрямку. Слід зазначити, що в минулорічному дослідженні згадок про надзвичайні події було вдвічі менше! Зростання кількості гарячих новин можна пов’язати з активізацією у 2018 році роботи прес-служби місцевих правоохоронних органів, які активно публікують результати своєї діяльності на відомчому сайті та у зручному форматі у соціальних мережах.

Лідер серед розповсюджувачів гучних новин – сайт «048»: 61% повідомлень про кримінал, ДТП,  «гарячі» події. Найменше у медіа «Одесская жизнь» – 18%. В інших сайтів у середньому 40% згадок про надзвичайні ситуації.

Практично кожна п’ята новина у регіональних ЗМІ – про поточну діяльність місцевої влади. Майже 20% згадок у медіа про соціальні регіональні проблеми – медицина, освіта, культура. При цьому державна політика практично не висвітлюється – біля 6% новин стосуються загальнодержавних питань.

Менше ніж півтора відсотки новин стосуються антикорупційних ініціатив, на межі похибки присутність згадок про громадські та волонтерські проекти, екологію! Часом трапляються новини про спорт (2,4%), погоду (2%) та на релігійні теми (0,6).

Війна та агресія на Сході теж недостатньо цікавить місцеві медіа. Лише 0,8% новин стосуються подій ООС (АТО). Відповідно у певному інформаційному вакуумі перебувають і читачі. І це при тому, що в Одеській області дислоковано велику кількість бойових частин, а в місцевому шпиталі лікуються та проходять реабілітацію десятки військовослужбовців.

За останні два роки інформаційний простір Одеси практично не змінився. Порядок денний у 70% новин формують офіційні структури, місцева влада та частково блогери у соціальних мережах. Третину ж новин створюють власні кореспонденти ЗМІ, проте теми, якими оперують місцеві журналісти, доволі обмежені та лише частково обходять найважливіші питання розвитку суспільства.

 

Колотвін Павло, представник Інституту Масової Інформації в Одеській області

Даний матеріал підготовлено в рамках проекту «Розвиток відповідальних інтернет-ЗМІ», що реалізується ГО «Інститут масової інформації» за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Інформація та погляди, висловлені в даному матеріалі, належать автору та не обов’язково відображають офіційну думку Міністерства закордонних справ Чеської Республіки