Ставка на туризм: чим цікава Тузлівська громада?

Свіже морське повітря, чисті пляжі, неймовірна природа. Саме цим запам’яталися Тузлівська об’єднана територіальна громада, прес-тур до якої організував Одеський центр розвитку місцевого самоврядування.  Ця ОТГ цікава тим, що є однією з найменших в області, проте на відносно невеликій площі тут знаходиться стільки цікавих природоохоронних об’єктів, якими може похвалитися далеко не кожний український регіон. Саме ними Тузли бажають привабити туристів, прагнучи в перспективі забезпечити власні потреби та добробут населення.

 «Коли йде питання про розвиток громади, стає актуальним питання стратегії. Ми повинні знати, в який бік нам рухатися, і на жаль, це поки що зробити важко. Нашими оперативними цілями є розвиток туристичної індустрії, ефективного сільського господарства та розвиток людського капіталу. Перша ціль передбачає формування конкурентного місцевого туристичного продукту, розвиток відповідної інфраструктури. Друга – залучення агробізнесменів, їх сприяння у формуванні кооперативів, поширення практики «купуй у своїх». Третя – формування комфортного та безпечного життєвого простору, покращення дорожньо-транспортної інфраструктури», – говорить керівниця Тузлівської об’єднаної територіальної громади Лариса Корнован-Мойсеєнко.

Тузлівська ОТГ, на перший погляд, має всі приводи для того, щоб пожалітися на складне життя. Там би могли знайти безліч причин, чому нічого робиться і як все погано та складно. Проте тут пішли іншим шляхом. Громада відстояла своє право на самостійність і продовжує працювати в цьому напрямку. Державна підтримка є, але потрібно розраховувати ще й на власні надходження.  Певний відсоток освітньої та медичної субвенції держава має забезпечувати, проте зараз все йде до того, що ОТГ житимуть з того, що заробили самостійно. Землі території громади входять до складу Національного природного парку «Тузлівські лимани» і зараз там планується активно розвивати туризм.

«Як показує світова практика, відпочиваючі готові платити гроші за організоване дозвілля. Розвиток туризму  є одним з найважливіших факторів, що може посприяти вирішенню соціально-економічних проблем нашої громади.  Туризм сприятиме збільшенні робочих місць в селі, покращенні місцевої інфраструктури, отриманню стабільних заробітків наших жителів, зміцнюванню бюджету ОТГ. Розвиток різних типів туризму в нашій громаді не якимись далекоглядними планами. Це являється нашою основною метою, для досягнення якої ми маємо всі передумови», – резюмувала провідна спеціалістка з екологічної освіти НПП «Тузлівські лимани» Світлана Петраківська.

Територія даного національного парку складає 27 865 гектари. До нього входить 13 морських лиманів, 200 метрів акваторії моря уздовж унікального піщаного пересипу, довжина якого в межах парку – 34 кілометрів, та нетипове для степової зони лісове урочище, площею 541 гектар. Тузлівська група лиманів Шагани- Алібей-Бурнас являється водно-болотними угіддями міжнародного значення.

Лимани є місцями гніздування багатьох птахів, а також місцем відпочинку для перелітних видів. Тому в національному парку популярний такий вид екологічного туризму, як «бердвотчінг» – спостерігання за птахами. Цим напрямком вже активно цікавляться мандрівники зі Швейцарії, Британії, Білорусі та центральних регіонів України.

Загалом, ставку в Тузлівській громаді роблять на екологічний туризм. Цей напрямок полягає в подорожах до місць природи, де людина не веде жодної діяльності. Такий туризм допомагає місцевим жителям, з одного боку, заробляти, а з іншого – зберегти навколишнє довкілля у першозданному вигляді. З кожним роком все менше лишається таких зелених осередків, де люди можуть насолодитися природою. Та для багатьох людей слова про красу Буджацького краю так і лишаються словами.  Адже жахливий стан доріг в напрямку Тузлів відлякує багатьох потенційних відпочивальників.

« Я з упевненістю можу сказати, що Тузлівська обєднана територіальна громада може стати одним з лідерів в Україні. Але не можна, щоб такий чудовий край лишався непоміченим, треба бити на сполох про жахливий стан доріг. Ми втратили Крим і невідомо, коли він до нас ще повернеться. Зараз наші співвітчизники мають дуже мало місць для відпочинку, всі відомі чорноморські курорти переповнені. Якщо збудувати дороги, сюди зможуть приїжджати закордонні туристи, можна буде запроваджувати нові маршрути для мандрівників. Однак на це треба великі кошти, яких в громаді зараз немає», –  говорить депутат Одеської обласної ради Трифон Антов.

Дороги Тузлівської ОТГ та її унікальної природи й справді лишають бажати кращого. Хто знає, може вони їх теперішній стан і вплинув на те, що території цього краю й досі зберегли привабливість для туристів. Але це не привід лишати автошляхи в тому вигляді, в якому вони є зараз. Вибоїни на дорогах не просто створюють незручності для пасажирів, але й несуть серйозну небезпеку для їх життя.

Так нещодавно один з рейсових автобусів, що рухався в бік Тузлів, перекинувся, впавши у лиман. Причиною аварії стало те, що водій, стараючись оминути ями, занадто близько під’їхав до водойми . Того дня обійшлося без жертв, однак  після цієї ДТП в області звернули увагу на стан доріг Тузлівської громади. Сподіваємося, ситуація зміниться на краще і природні багатства Буджацького краю стануть доступнішими для українських (та не тільки) туристів.