Бізнес по-українськи: що перешкоджає європейським інвестиціям?

Останній рік до України прикута увага багатьох країн світу, зокрема європейських. В умовах повномасштабного вторгнення з боку РФ вони стали для нас своєрідним тилом. Країни ЄС надали нашим співвітчизникам тимчасовий прихисток, відправляють дороговартісну зброю, тонами надсилають гуманітарну допомогу.

Така підтримка дозволила Україні протриматись як на фронті, так і в регіонах, які постраждали переважно економічно. Але постає питання, як бути далі. Курс на євроінтеграцію, який взяла наша країна ще до війни, відкрив можливості для співпраці з державами ЄС. Проте бізнесмени звідти ставляться до нашого ринку з великою обережністю.

Європейський бізнес вимагає чітких правил гри.

Представники Євросоюзу вказують, що Україна має працювати над передбачуваністю правил гри, правової системи, поведінки влади та партнерів в бізнесі. Цієї передбачуваності нашій державі завжди історично не вистачало. Приклади цього можна було спостерігати всюди, починаючи від незаконних забудов в Одесі, закінчуючи різними сфабрикованими кримінальними провадженнями.

Правова система нерідко використовується як тактичний важель, щоб натиснути на бізнесмена, а не захистити його. Ці фактори «сприяють» тому, що європейські інвестори не дуже охоче вкладають гроші в український ринок, попри те, що за можливими доходами він значно перспективніший, ніж аналогічні ринки в ЄС.

Нет описания фото.
Довідас Віскаусас

« Були певні прориви, були певні етапи, де реформи йшли швидше, краще та ефективніше. Особливо це стало помітнішим з часів Майдану – адміністрація Порошенка та адміністрація Зеленського робила немало, щоб збільшувати цю передбачуваність правил гри в українському суспільстві. Але навіть до війни всіх необхідних стандартів досягнуто не було.  Причин цьому було багато. Слабкість інституцій, особливо судової влади, яка в нормальному суспільстві є гарантом. Слабкість правоохоронних органів та силових структур, які дуже часто йдуть на повідку однієї чи двох осіб, а не орієнтуються на внутрішні правила», – зазначає директор благодійної організації SOS Ukraine Довідас Віскаусас.

Довідас Віскаусас п’ятнадцять років пропрацював в Україні в галузі реформ. На його думку глибинні причини вищезазначених негативних явищ полягають в політичній системі нашої держави. Вона заслабка, немає сильних партій, політику в них ведуть окремі особистості, а не ідеї.

Коли бракує ідеологічних дискусій перед виборами, під час та після них, лідери завжди мають схильність застосовувати політику, яка відповідає моменту життя, потребам суспільства в конкретний відрізок часу. Займаються популізмом, просуваючи саме ту політику, яка популярна серед населення, а не та, яка потрібна. Короткочасність спостерігається у всіх підходах. Як партії створюються короткочасно, під час виборів, так і бізнес створюється таким чином, щоб за малий термін заробити якомога більше грошей.

Коротко про українську політику.

Через це в українському суспільстві немає запиту на формування чітких правил гри. Якщо інтереси короткочасні, всі справи можна вирішувати вибірково, в ручному режимі. Для цього не потрібні сильні інституції, судова влада, які будуть ставити людей на місце. Саме відсутність суспільного запиту стала причиною неуспішності того, що нашій державі не вдалось переламати цю негативну тенденцію.

Україні важливо провести ще багато реформ та стандартизувати законодавство. Зокрема, варто створювати умови для того, щоб чесно відкрито та прозоро приватизувати землю. Приватизація потрібна тому, що в умовах ринкової економіки нічого неможливо без неї. У людини немає мотивації працювати, заробляти. Приватна власність є гарантом, що в якомусь об’ємі держава дасть людині автономію. Її земля, її квартира, її територія. Однак над цим процесом варто буде працювати кілька років.

Василіс Бумбурас

 «Ми сьогодні воюємо проти ворога якого, я впевнений, ми здолаємо. Але як на мене, найбільша боротьба очікує нас після нашої перемоги. Боротьба з нашим внутрішнім ворогом, корупцією. Без реформ, без досвіду, який маємо запозичити в європейських країн, ми цього ворога не здолаємо. Корупційна система не дозволяє сьогодні залучати європейські інвестиції. Не тому, що в нас погана країна чи погана Конституція. В нас все є, ми про це знаємо, Америка та Європа також про це знають. На заваді інвестиціям стоїть непередбачуваність цієї системи. Коли інвестор не може спрогнозувати певний результат і коли будь-який закон можна замінити, це стоїть на заваді цілям, які ми хочемо бачити», – каже виконавчий директор будівельної компанії “Гефест” Василіс Бумбурас.

Бізнесмен зазначає, що війна дає можливості заробити деяким людям і не завжди чесним шляхом. Брак певних ресурсів стимулює прихід до України певних груп товарів, над якими необхідно встановити ціновий контроль. Коли виявилось, що потрібні генератори, їх стало важко привозити, фури на митницях стояли тижнями.

Люди, які мали можливості придбати генератори, продавали товар, який в Європі коштує 13-15 тисяч євро за 30 тисяч та навіть більше. Законодавчо виправили ситуацію, і за кілька тижнів стабілізувався ціновий діапазон. Однак є безліч товарів, які Україна не виробляє, і влада має зробити так, щоб на війні не заробляли.

Генератори, які надійшли до України з Євросоюзу.

Генератори та спроби нажитися на них це лише окремий приклад, проте таких груп товарів може бути десятки. Не всі критично важливі товари виробляються в нашій державі, однак потреба в них може з’явитись будь-якої миті. А разом з ними затримки на кордонах, спроби заробити на дефіцитних товарах.

Можливим рішенням проблеми може бути запровадження митної реформи за короткий термін, щоб будь-який критично необхідний товар був доступний в Україні. Для такого кроку необхідна політична воля та спільна робота на всіх рівнях, з урахування інтересів бізнесу та влади.

Черга на митниці.

Закордонні інвестори хочуть бачити Україну європейською державою, залучати інвестиції до її розвитку. Таким чином, бізнес не тільки зароблятиме, а й в людей зростатиме рівень життя. Люди, які живуть в Україні, вже майже рік показують, що вони можуть розвиватися в найкритичніших умовах.

Одним з головних досягнень, на думку європейських бізнесменів, є те, що після війни в нашій державі не впала фінансова система. Це одна з короткочасних задач, яка має бути досягнута й в майбутньому. Бо без стабільно працюючої банківської системи неможливо очікувати перемоги України на фронті.

Марія Шевчук