Держбюджет-2020: в Одеській області прямі міжбюджетні розрахунки мають отримати 9 новостворених ОТГ

У прийнятому  Держбюджеті 2020 передбачено переведення на прямі міжбюджетні відносини об’єднаних територіальних  громад, які провели та проведуть вибори у 2019 році, а також громад, утворених шляхом приєднання до міст обласного значення. Це вдалося відстояти Асоціації міст України завдяки наполегливим діям у бюджетному процесі, – пише Сила громад.

 Так, в Одеській області прямі міжбюджетні розрахунки мають отримати 9 новостворених ОТГ. Чотири з них вже провели вибори у 2019 році: Великоплосківська, Великобуялицька, Визирська та Зеленогірська об’єднані територіальні громади. Ще п’ять готуються до перших місцевих виборів, які ЦВК призначила на 22 грудня 2019 року. Серед них Іванівська, Новоборисівська, Чогодарівська, Андрієво-Іванівська та Петровірівська ОТГ.
Важливе рішення привітали в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Сьогодні, коли ми ставимо задачу максимально об’єднати громади, щоб прискорити реформу з децентралізації, дуже потрібно новим ОТГ отримати всі фінансові інструменти, для здійснення своїх повноважень. Як і всі створені раніше, об’єднані громади Одещини отримають субвенції з бюджету на освіту, медицину та зміцнення інфраструктури. Мешканцям громад важливо розуміти, що їх не кинули напризволяще, їхнє рішення про добровільне утворення підкріплено фінансами. Держава піклується і захищає усі ОТГ, надаючи допомогу на соціально-економічний розвиток, і ми за це вдячні”, – повідомив виконавчий директор Одеського РВ АМУ В’ячеслав Демченко.
Слідом за реформою децентралізації прямує реформа територіально-адміністративного устрою. Попередньо планувалося, що до місцевих виборів 2020 року, які відбудуться наступної осені, вся територія держави буде “покрита” ОТГ. Між тим, в Одеській області об’єднані територіальні громади охоплюють тільки 30% від загальної території. І вони – у вигіднішому становищі, адже отримують розрахунки напряму, і впевнено будують своє життя.
“Для АМУ як організації, що захищає інтереси усіх без винятку громад, вкрай важливо, що вдалося відстояти у Держбюджеті-2020 прямі міжбюджетні відносини для усіх об’єднаних громад. Ці громади отримають нові можливості – ресурси та повноваження – для надання якісних послуг своїм жителям. Саме у цьому й полягає мета реформи місцевого самоврядування, яку підтримує наша Асоціація”, – сказав голова АМУ Віталій Кличко.
Нагадаємо, 14 листопада Верховна Рада України схвалила в цілому Закон України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
Картинки по запросу Держбюджет ОТГ