Експорт з портів Одещини: ТОП-10 країн

Одеська митниця розголосила список країн, які найбільше закуповували українські товари з Одеської області.

Згідно з інформацією митниці, у січні цього року 40% всього експорту, оформленого в Одеській митниці, припало на Іспанію. Далі йдуть Китай з 14% та Туреччина з 10%. Румунія та Єгипет займають 8%. У Болгарії та Нідерландах по 4%. Бельгія та США також по 3%.

Зазначається, що в січні 2024 року українськими торговельними партнерами при експортних операціях стали понад 120 країн, порівняно зі 100 торік.

Фото: Одеська митниця

Український морський коридор другий день поспіль встановлює рекорди: 17 та 18 лютого з портів Великої Одеси вийшло по 16 суден. За даними ЗМІ, з порту Чорноморськ відійшли п’ять балкерів: Mercury J, Amira Miro, Glorious Sea, ABK Legend та 229-метровий Bull.

Порт “Південний” відправив до Босфору суховантажні машини Eirini S, Aileen, ER Nazire, 229-метрового гіганта Rose III та 292-метрового Johanna.

З одеського порту вийшли Anka, Sundry, Amo Grande, Omar Trader та танкер Griffin T.

Декілька суден очікують заходу до наших портів, зокрема гігант – 292-метровий New Assimina пришвартується у Південному під навантаження металопрокату.

З вересня 2023 року через український морський коридор пройшло понад 750 суховантажів та танкерів, експортуючи до країн Європи, Азії та Африки понад 23 мільйони тонн української продукції.

Як передав кореспондент “Інформеру” з телемарафону слова міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, що у січні експорт агропродукції переважно здійснювався морським шляхом і склав 6,7 мільйона тонн.

Одночасно транзитом через Польщу пройшло лише 0,37 мільйона тонн агропродукції, що становить близько 5% від загального обсягу. Порівняно з 2022 роком, коли Україна щомісяця експортувала до 1 мільйона тонн агропродукції через територію Польщі.

“Це свідчить про те, що заяви польських аграрних асоціацій щодо перенасичення їхнього ринку – несправедливі”, – зазначив міністр. 

Джерело