Гроші на одеську освіту. Завищені ціни та офшори

Як відомо, на освіті не економлять. Того ж самого висновку дійшов і Департамент освіти та науки Одеської міської ради, який протягом квітня-серпня 2016 року спромігся освоїти через допорогові тендерні закупівлі близько 18 млн грн. бюджетних коштів, які офіційно були направлені на активну підготовку до літнього відпочинку у дитячих таборах та наступного навчального року.

Активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» підрахували, що за результатами укладених договорів, 11 млн грн. публічних фінансів (тобто 60 % від загальної суми) розділили між собою всього лише 10 підприємств.

Подібна монополізація у багатомільйонній сфері державних закупівель змусила активістів поцікавитися, чим же так відзначилися дані постачальники і чи справді вони мають міцну конкурентну перевагу над своїми колегами по бізнесу. До речі, левова частка цих сум припадає на субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (ДБМБ). Тобто, використовуючи місцеві бюджети та освітні дотації, недобросовісні місцеві підрядники можуть вдатися до збагачення навіть за рахунок центрального бюджету країни.

Для того, щоб убезпечити міські бюджети від марнування публічних коштів, з 1 квітня 2016 року участь у електронній системі публічних закупівель Рrozorro стала обов’язковою для всіх розпорядників державних коштів.

Але Департамент освіти та науки Одеської міської ради спромігся розмістити свої перші публічні закупівлі тільки 22 серпня 2016 року, коли проводити тендери на загальну суму більше 200 000 грн. стало просто заборонено законом.

Укладені договори навряд чи будуть відзначатися економічною ефективністю, бо всі 4 розміщені тендери мають статус «неконкурентних»,  тобто у тендері була пропозиція всього від одного учасника.

Харчуванням у шкільних та дошкільних закладах освіти в Одес,і згідно аналізу трансфертів публічних фінансів, здебільшого опікується підприємство ТОВ “Проект Iнвест XXI”, якому Департамент освіти та науки Одеської міської ради люб’язно з початку року надав майже 1,5 млн грн для вирішення цього питання.

Підприємство, однією з засновниць якого виступає Фоміна Наталія Георгіївна, вже неодноразово звинувачували у завищені цін на продукти харчування, які постачаються до закладів освіти. Також товариство цілком офіційно входить в групу «ГЕРЦ» Костянтина Ткача. Остання, як відомо, володіє міським єдиним розрахунковим центром, отримуючи відсоток від більшості комунальних платежів одеситів, корпусами санаторію «Магнолія» та низкою інших об’єктів нерухомості.

Далі більше. Фоміна Наталія Георгіївна, попри те, що виступає представницею ліберально-гуманістичної партії «Товариш», встигла ще стати однією із засновниць ТОВ «Ді Ес Джі Девелопмент Енд Інвестментс», що зареєстроване за тією ж адресою, що й ТОВ «Амарант-Лендтрейдінг», яка досить довго та вдало робила гроші на проектуванні та будівництві офісних приміщень в Одесі. За повідомленням громадської організації «Наші гроші», ТОВ “Проект Iнвест XXI” в особі Наталії Фоміної ще на момент січня 2013 року встигло отримати 34,54 млн грн. з місцевого бюджету, при тому, що окрім цих тендерів від Одеської міськради ТОВ «Проект Інвест ХХІ» за останні п’ять років у системі державних закупівель жодного підряду не отримав.

Як бачимо, і наразі нічого не змінилося, і, попри зміни у владних кабінетах, ТОВ «Проект Інвест ХХІ» продовжує робити гроші на державних закупівлях. За 6 місяців 2016 року компанія заробила 1,4 млн грн. за рахунок субвенції з державного бюджету на харчування у освітніх закладах Одеси.

Як стало відомо Руху «Під контролем», попри всі звинувачення у розкраданні та виведенні за кордон через офшорні «прокладки» бюджетних коштів, Департамент освіти та науки Одеської міської ради продовжує тісно співпрацювати з ТОВ “Одесагаз-постачання”, засновниками якого є керівники ПАТ «Одесагаз» – президент Учитель Ігор Леонідович і виконавчий директор Герасименко Віталій Олександрович. Директор – начальник Іллічівського управління експлуатації газового господарства Кушнір Олександр Сергійович. Підприємство розташоване в тій же будівлі, де знаходиться ПАТ «Одесагаз» – по вул.Одарія, 1, яка є юридичною адресою для десятка інших компаній.

1 (1)

(politrada.com)

На даний момент згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб України ТОВ «Одесагаз-поставка» зареєстроване на сейшельський офшор «Грейтлайт Холдінгз Лімітед». Кінцевим власником якого є якийсь громадянин Сейшельських островів Івор Омсон, на якого оформлені збанкрутілий «Авант-банк», телеканал «112 Україна» і ряд інших офшорних компаній.

Відтак через Департамент освіти та науки Одеської міської ради ТОВ “Одесагаз-постачання” майже за 6 місяців 2016 року збагатилося на 1,5 млн грн., які, до речі, були надані місцевому бюджету Одеси як субвенція за газ, виділена з державного бюджету.

Про подвиги  іншого підрядника ПАТ “ЕК Одесаобленерго” у справі збагачення за рахунок держави годі й говорити, адже підприємство вміло наживається не тільки на сфері ЖКХ, але й має свою долю і в освітніх бюджетах.

1 (2)_704x470_817x613

(Російські олігархи, які контролюють Одесаобенерго)

Так, за підрахунками активістів Всеукраїнського руху «Під контролем» тільки у грудні 2015 року ПАТ “ЕК Одесаобленерго”, що належить російським підприємцям Олександру Бабакову, Олександру Воєводіну та Євгенію Гінеру отримало на свої рахунки близько 1 млн грн. За 6 місяців 2016 року компанія збагатіла за рахунок освітніх коштів ще на майже 800 000 грн.

Активісти Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем», продовжують слідкувати за тендерами в сфері ЖКГ та освіти та робити їх прозорими для громади Одеси..

1 (2)