Гуманітарна допомога за завищеними цінами: є питання

Одеська ОВА торік закупила для гуманітарної допомоги сусідній Миколаївській області 380 тис. м’ясних консерв. Їх виробляло полтавське підприємство ТОВ “Продоптом”, яке інспектори з питань безпечності продуктів змусили припинити виробництво через порушення санітарних норм.

Про це йдеться в матеріалі Нікцентру “Навар на гуманітарці: хто заробив на закупівлі Одеською ОВА їжі для Миколаївщини”.

В продуктових наборах так званої “президентської” гуманітарної допомоги, закуплених Одеською ОВА для жителів Миколаївщини, були 525-грамові банки з тушкованою свининою “Полтавська м’ясна компанія”. На фото консерв, які надіслали журналістам отримувачі цієї “гуманітарки”, видно, що виробник – ТОВ “Продоптом”. Виготовлені банки тушонки були протягом березня-квітня 2022 року за адресою Полтава, вул. Харчовиків, 6а.

Однак згодом, в травні минулого року, до цехів підприємства, розташованих у Полтаві за цією ж адресою, навідалися фахівці Держпродспоживслужби. Інспектори виявили чимало порушень з боку ТОВ “Продоптом”, наприклад застаріле та брудне обладнання, грибок на стінах, відсутність витяжної системи та моніторингу сировини.

Антисанітарію видно на фото з місця виробництва консервів. Через суд Держпродспоживслужба домоглася закриття виробництва, поки компанія не виправить порушення.

Незважаючи на виявлену антисанітарію, продуктові набори з сумнівними консервами продовжили роздавати жителям Миколаївщини. На щастя, випадків отруєння не зафіксовано, але співрозмовники Центру, які отримували їх в “гуманітарці”, заявляють, що деякі з консерв мали специфічний запах та післясмак, схожий на парфуми чи одеколон.

Полтавська міська рада та військова частина Нацгвардії, які також закупляли у “Продоптом” консерви, позиваються до підпримства з вимогою повернути отримані за неякісний товар кошти. А пансіонат ветеранів війни вже виграв такий суд та змусив компенсувати понад 100 тис. грн збитків. Лише у чиновників Одеської ОВА ніяких питань та претензій до недоброчесного виробника, схоже, не виникло.

Додамо, що саме через ці консерви правоохоронці порушили кримінальну справу, в якій фігурують вже колишній заступник голови Одеської ОВА Олег Муратов та директорка департаменту фінансів ОВА Марина Зінченко. Йдеться про ймовірне розкрадання бюджетних коштів  через завищення вартості товару.

В  опублікованих навесні 2022 року оголошеннях про роздрібний продаж таких консерв їхня вартість складає 75-95 грн. Однак консерви з гуманітарних наборів обійшлися бюджету порядком дорожче – 104 грн за штуку. Одеська обласна військова адміністрація без проведення тендеру підписала договір на поставку цих консерв з полтавським ТОВ “Продоптом”. Загалом підприємство отримало майже 39,5 млн грн.

Навіть якщо взяти найбільшу знайдену журналістами вартість при продажу такої тушонки поштучно, переплата виходить в розмірі 3,4 млн грн. Правоохоронці ж вважають, що переплата сягає вдвічі більшої суми – 7 млн грн.

В департаменті фінансів, які відповідали за закупівлі продуктової допомоги, коментувати переплату та порушення при виготовленні консервів відмовилися.

Наразі підприємство “Продоптом” нічого не виробляє. У компанії нова назва – “Шкарпетки Гермеса” та новий власник, який, як з’ясували журналісти Центру, просто номінальна фігура.