Холера з американських біолабораторій в Одесі: пропагандисти рф намагаються налякати жителів півдня України

Російські пропагандисти заявили, нібито в Одесі через витік вірусу з «американської біолабораторії» з’явилася холера. Також заявляють, що після численних реформ українська медицина деградувала, а спалах будь-якого інфекційного захворювання призведе до епідемічної катастрофи. Аналітики VoxCheck розібрали чергову атаку російської пропаганди та пояснили, як Україна підготувалася до ймовірних спалахів інфекційних хвороб.

Фейк №1: крах медицини

У мережі поширюють інформацію, нібито через провальні медичні реформи в Україні система протиепідемічного контролю повністю деградувала і не здатна впоратись з інфекційними захворюваннями, які можуть спалахнути після підриву Каховської ГЕС. Медіа рф почали поширювати панічні новини про складну епідемічну ситуацію в Україні. Зокрема нібито у Києві зафіксували спалах холери.

Яка ситуація насправді?

Станом на початок липня в Україні не зафіксували жодного випадку зараження холерою, ботулізмом, гепатитом А або іншими інфекційними захворюваннями,  пов’язаними з наслідками підтоплення. Це з’ясували експерти VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують російську пропаганду.

22 червня головний санітарний лікар України Ігор Кузін повідомив, що з початку місяця виявили понад 100 холероподібних вібріонів, які не викликають холеру, але ризик виникнення хвороби все ще зберігається.

Фейк №2: холера з американських біолабораторій

Віцеспікерка Держдуми рф Ірина Ярова повідомила, нібито віруси холери, виявлені в Одеській і Миколаївській областях, можуть бути пов’язані з діяльністю біологічних лабораторій США в Україні. Вона заявила, ніби витік хвороби стався з біолабораторії в Одесі, побудовану з порушенням вимог безпеки.

Яка ситуація насправді?

Російська пропаганда помиляється навіть у базових поняттях: холера — це не вірусне, а бактеріальне захворювання. На відміну від бактерій, які можуть існувати у різних середовищах (в організмі людини та поза ним), віруси не можуть розмножуватися без клітин-господарів. Більшість бактерій є нешкідливими для здоров`я людини, у той час, як більшість вірусів викликають захворювання.

Дійсно, в Одесі, Полтаві, Миколаївській області знаходили холероподібні вібріони, які викликають захворювання на гострі кишкові інфекції. Однак вони не можуть викликати холеру.

Ризик виникнення холери пов`язаний не з міфічними біолабораторіями, а зі сприятливим для цього захворювання кліматом у південних областях України через високу температуру води. Спалахи холери реєстрували ще за радянських часів, зокрема в Одесі у 1970-х роках та кілька разів після здобуття незалежності, переважно у південних та східних регіонах. Останній випадок зараження холерою зареєстрували у 2018 році у Дніпропетровській області. А після підриву Каховської ГЕС ризик розвитку цього захворювання значно зріс через затоплення вбиралень, сміттєзвалищ, полів, які могли обробляти нітратними добривами, та масовий мор риби у південних регіонах.

Як пояснили у Міністерстві охорони здоров`я, найбільша небезпека виникнення інфекційних захворювань, серед них і холери, — недотримання санітарно-епідемічних норм: питна вода, змішана з каналізаційними та підземними водами, може потрапити в криниці, а це своєю чергою призведе до зараження. До того ж в окремих населених пунктах на Херсонщині, Дніпропетровщині та Миколаївщині припинилось водопостачання через підтоплення насосних станцій.

Біолабораторії в Україні: черговий наратив пропагандистів

Аналітики VoxCheck неодноразово спростовували фейки про «біолабораторії США в Україні». Насправді США співпрацюють з Україною в рамках Угоди щодо співпраці у галузі запобігання розповсюдженню технологій, патогенів та знань, які можуть бути використані в ході розробки біологічної зброї ще з 2005 року. У рамках проєкту США модернізували 46 лабораторій, медустанов та діагностичних центрів, а також надали три мобільні діагностичні лабораторії для виявлення коронавірусу.

Ярова не вказала, яку саме лабораторію в Одесі начебто побудували з порушеннями. У рамках згаданого проєкту у 2008 році США профінансували будівництво лабораторій в Українському науково-дослідному протичумному інституту імені Мечнікова в Одесі. Також у 2019 році побудували ще одну лабораторію для Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Одесі. Проте жодних доказів порушень при їхньому будівництві немає.

Підготовка до інфекційних спалахів: навчання, моніторинг води та ПЛР-тести

Щороку до 1 червня відбувається навчання з моделювання ситуації з виникнення холери, також щороку з червня до кінця вересня в країні впроваджують посилений епідемічний нагляд за холерою: моніторинг якості води у морях, річках; перевірка продуктів харчування; додаткове обстеження пацієнтів із розладами кишкового тракту.

Ігор Кузін додав, що для виявлення холери застосовують швидкі тести, які допоможуть вчасно визначити початок спалаху та ПЛР-тести. Він сказав, що медзаклади почали використовувати набори виявлення та лікування гострих кишкових інфекцій, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров`я. Перед підривом Каховської ГЕС ВООЗ надала набори для діагностики та лікування гострих кишкових інфекцій і холери. Голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики Федір Лапій зазначив, що у випадку спалаху холери будуть проводити вакцинацію населення.

Для протидії спалаху інфекційних захворювань в Одеській, Миколаївській, Херсонській областях відкрили 38 пунктів моніторингу води. Також у Запорізькій, Херсонській, Одеській, Миколаївській та Дніпропетровській областях центри контролю та профілактики хвороб перевели на особливий режим реагування, сформували бригади хімічної, радіаційної, епідеміологічної розвідки. У Херсоні та Миколаєві перевірили забезпечення обладнанням діагностичних лабораторій. Для профілактики поширення зоонозних захворювань у містах, які постраждали від підтоплення, працюють бригади, які виявляють причину смерті тварини.

Підготовка у Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях

За даними Міністерства охорони здоров`я, лікарні в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях стануть хабами у разі потенційних спалахів інфекційних хвороб, у них уже розгорнули додаткові інфекційні ліжка. Також Кабінет Міністрів вдвічі збільшив вартість пакета «Готовність закладу охорони здоров’я до надання медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях» для частини медзакладів на території Херсонської, Миколаївської та Дніпропетровської областей для закупівлі необхідних медпрепаратів. У разі виникнення епідемії планують залучати медиків з сусідніх областей та розгортати додаткові інфекційні лікарні в інших областях.  

За словами міністра охорони здоров`я Віктора Ляшка, Україна може уникнути спалахів інфекційних хвороб, однак для цього потрібно дотримуватись протиепідемічних норм: знезаражувати воду перед вживанням, для приготування дитячих сумішей використовувати лише бутильовану воду, вакцинувати дітей від гепатиту А, не купатися, не ловити рибу у місцях підтоплення через підрив Каховської ГЕС.

Джерело: Міністерство охорони здоров`я України, Центр громадського здоров`я

Пропаганда рф: навіщо та як вберегтися

Поширення паніки та дискредитація системи охорони здоров’я вигідна росіянам, пояснює керівниця VoxCheck Світлана Сліпченко. Пропагандисти таким чином намагаються дискредитувати українську медицину, викликати недовіру до влади та спровокувати паніку, а відтак змусити людей приймати нераціональні рішення.

«Аби не піддаватися на пропаганду рф, слід уважно обирати ресурси, з яких ви отримуєте  інформацію. Наприклад, про медичну систему України, будь-які хвороби та загрози можна почитати на сайтах Міністерства охорони здоров’я України, Національної служби здоров’я України, на офіційних платформах військових адміністрацій. Серед ЗМІ варто довіряти виданням із гарною репутацією — їх можна обрати з «білого списку» Інституту масової інформації. А від анонімних ресурсів краще відмовитися, особливо якщо вони публікують маніпулятивні тексти, де багато емоційної лексики, а фактів і посилань на першоджерела немає,» — говорить Сліпченко.