Україна-Чехія: військове партнерство заради миру

Чеська республіка була однією з тих держав, які найбільш активно допомагали Україні з перших днів повномасштабної російської агресії. Досить сказати, що з початку війни Чехія передала Збройним силам України військової техніки та іншої допомоги на загальну суму понад 1,5 мільярди євро. Наразі Чехія входить до ТОП-5 найбільших постачальників зброї для України.

Ще в жовтні минулого року президент України Володимир Зеленський та прем’єр Чехії Петр Фіала підписали декларацію щодо євроатлантичної перспективи України. В документі було висловлено підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також підтверджено прихильність до політики «відкритих дверей» НАТО.

На початку цього місяця (липня) Зеленський знову відвідав дружню державу, провести предметні переговори з президентом Петром Павлом, прем’єр-міністром Петром Фіалою, главами Сенату та Палати депутатів парламенту, членами уряду.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - Zel-kopiya-1024x682.jpg
Зустріч президентів Чехії та України

Детальніше про різні види допомоги (зброя, політична підтримка тощо) під час нещодавньої онлайн-конференції для Ukraine Media Center Odesa розповів аналітик та колишній дипломат в Україні Давід Стулік.

“До нового пакету допомоги, який Чехія анонсувала після візиту президента Зеленського, в першу чергу входять бойові гелікоптери, які Чеська республіка передасть з власних армійських складів, – розповів пан Стулік. – Це гвинтокрили радянського походження, перша їхня партія була передана ще минулого року.

Далі буде передано ще порядка 30 танків теж радянського виробництва. Також у цей пакет увійдуть кілька тисяч штук протитанкових ракет, амуніція, ручна зброя та інше.

Давід Стулік, аналітик, колишній дипломат в Україні

Якщо згадати попередні поставки, то раніше передавалися реактивні системи залпового вогню Vampire (це чеський аналог Градів), чеські самохідні гаубиці Dana, військові тягачі Tatra. При цьому об’єм різних видів важкого озюроєння сягав від кількох десятків до кількох сотень одиниць, кількість мінометів обчислювалася тисячами, а ручної зброї – десятками тисяч”.

Окрему увагу під час розмови приділили САУ Dana. Оскільки ці самохідні артилерийські установки були дуже добре сприйняті у ЗСУ, виникало цілком логічне питання; чи є можливість наростити їхнє виробництво, щоб Україна мала змогу більше купувати або отримувати їх від уряду Чеської республіки?

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - SAU-DANA-1024x555.jpg
САУ DANA

” Багато що відбуається в секретному режимі, – зазначив пан Стулік, – але зрозуміло що задля налагодження такого виробництва військового комплексу потрібні нові ресурси, простори, кваліфіковані люди. Цей процес може відбуватися протягом кількох місяців або навіть років, тому швидкого результату очікувати не варто. Але є й інші, не такі складні виробництва.

Наприклад, кажуть, що за останній рік виробництво військової військової амуніції в Чехії зросло у чотири рази. Думаю, більшість її надходить саме в Україну. Варто підкреслити, що між Україною та Чехієї була підписана низка документів про спільне  виробництво амуніції та зброї. Це відбкулося під час останнього візиту  президента Зеленського, але й до того були спільні меморандуми віж чеським та українським “оборонопромом”. Зокрема в Чехії можуть працбювати українські кваліфіковані фахівці , яких тут бракує”.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - a2788e3746785efa4203326ecebd1ebf.jpg

Серед інших видів підтримки зазначимо навчання та ремонтування. Чехія має одну з набільш розвинених у Європі баз для ремонут та відновлення військової техніки. Навіть коли йдуть оборонні дії (не кажучи про контрнаступ) техніка пошкоджується. Для її безпечного відновлення потрібні захищені виробничі потужності. Навіть територія Західної України через ракетні обстріли не може вважатися цілком безпечною, тому допомога Чехії є справді безцінною.

Окремим питанням під час онлайн-конференції стало обговорення співпраці у сфері авіації.

” Я не представляю уряд,  але за тою інформацією, яку маю, Чехія направляє авіастимулятор для навчання пілотувати на винищувачах F-16, – повідомив пан Стулік. – Чеська армія зараз теж переходить на американські літаки. Тому стимулятор, на якому  навчаються наші хлопці, передадуть українським пілотам. Це буде суттєва допомога.

Ми також пропонуємо українським пілотам можливість навчатися не лише на американських літаках, а й на британських та чеських літаках. У нас не настільки потужний авіапром, але є, наприклад, легкі літаки L-159. ( Aero L-159 ALCA – навчально-тренувальний та навчально-бойовий літак (легкий багатоцільовий штурмовик), авт.). Участь України в цьому цілком реальна, просто конкретні пункти зараз не розголошуються.

Aero L-159 ALCA — Вікіпедія
Aero L-159 ALCA

Цікавий момент, на якому зупинився Давід Стулік – більш прискіпливий моніторинг діяльності російських громадян та на території Чехії, відстежування фінансових потоків.

” Одна з наших  компаній, частина   авіапромисловості, була власністю росіян, – розповів він. – Тому зараз, як констатував президент Петр Павел, відбувається спроба очистити хоча б стратегічні галузі від російського впливу та контролю.

У масовій суспільній свідомості чехів боротьба України вважається нашою спільною боротьбою. ЗМІ роблять багато репортажів про допомогу біженцям або тих громадян Чехії, які особисто взяли участь у збройному протистоянні. Особисті данні останніх не розкриваються, але змальовуються їхні родинні та інші обставини, мотивація.

Країни східного флангу НАТО розуміють, що завдяки вашій боротьбі ми почуваємося більш безпечно, але Україна платить за це велику ціну. Хотілося б сказати, що зараз російська пропаганда активно просуватиме тезу, що Україну в НАТО ніхто не чекає, але насправді це не так.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - 1860560311_flag-nato.jpg

Звичайно, хотілося б чіткіших сигналів, але я вважаю, що поки ми просто маємо проміжний результат. Процес триває. Ситуація буде розвиватися. Наступний  саміт відбудеться через рік  в Вашингтоні. Цей період – можливість далі реформувати українську армію відповідно до стандартів НАТО та переконати окремих партнерів у доцільності надання Україні гарантій вступу. Бо як сказав президент Зеленський, невизначеність лише штовхатиме Росію до подальшої агресії”.

Рішення Чехії демонструють наміри й надалі підтримувати підтримуватиме Україну у боротьбі з російськими окупантами. Потужна військова, технічна, оборонна та гуманітарна підтримка роблять нашу перемогу ближчою.

Наталя Шевчук