Італія надасть 45 млн євро для відновлення історичного центру Одеси

Спеціальний посланник міністра закордонних справ Італії Давіде Ла Чечіліа оголосив про намір Італії виділити 45 мільйонів євро на відновлення історичного центру Одеси.

Сьогодні, 13 лютого, відбулася зустріч тимчасового міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва зі спеціальним посланцем міністра закордонних справ Італії, Давіде Ла Чечіліа, та другим секретарем, консулом посольства Італії в Україні, Стефано Мозером.

Під час зустрічі обговорювався проєкт відновлення історичного центру Одеси, який постраждав внаслідок повномасштабної війни.

Давіде Ла Чечіліа представив план відновлення Одеси, який включає три основні аспекти:

  • реставрацію Спасо-Преображенського кафедрального собору;
  • захист та цифровий облік 52 об’єктів культурної спадщини, що увійшли до Списку світової спадщини ЮНЕСКО під загрозою;
  • розробку мастер-плану для міста, який міститиме рекомендації щодо розвитку Одеси та залучення інших фондів та країн-партнерів.

Вартість цього трирічного плану складає 45 мільйонів євро, які будуть витрачені на різні етапи відновлення. Давіде Ла Чечіліа також вказав, що допомогу може надати ЮНЕСКО, і запропонував створення спільної наглядової ради за участю італійських й українських інституцій.

Ростислав Карандєєв висловив подяку за ініціативу партнерів і підкреслив актуальність створення спільної наглядової ради для системної реалізації плану реставрації. Також він запропонував розширити італійсько-українське партнерство через патронатну систему між культурними інституціями, щоб сприяти не лише відновленню пам’яток, а й розвитку самого культурного середовища.

Давіде Ла Чечіліа запевнив, що аспекти співпраці між інституціями будуть реалізовані у межах угоди між Україною, Італією та ЮНЕСКО.

Джерело