Лікарня в Одесі «взяла і розвалилася»: маніпуляція пропагандистів рф

Пропагандисти рф поширюють інформацію про руйнування стіни закинутого корпусу Одеської інфекційної лікарні. В інтерпретації росіян це свідчить про занепад системи охорони здоров’я України. Мовляв, лікарні «беруть і руйнуються», а їм навіть і робити нічого не треба —  просто чекати.Звісно ж, пропагандисти не поточнюють, що будівлю не використовували вже  понад 5 років, а також про кількість українських лікарень, зруйнованих росією.

Скриншот допису

Спростування маніпуляції

У повідомленні йдеться про руйнування частини стіни корпусу, який не працює, Одеської інфекційної лікарні. Будівлю понад 5 років не експлуатували саме через аварійний стан. Це з’ясували аналітики VoxCheck, які разом з проектом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» розвінчують фейки рф про медицину.

Також колишнє приміщення лікарні є пам’яткою архітектури національного значення. Тож говорити про те, що «лікарня взяла і розвалилася» недоречно, бо приміщення вже тривалий час не виконує функцію лікарні.

Натомість російські пропагандисти замовчують шкоду, завдану Україні внаслідок агресії. Як повідомляє Міністерство охорони здоров’я України, за майже два роки повномасштабної війни росія пошкодила 1 501 об’єкт медзакладів та ще 195 — зруйнувала вщент. Крім того, від початку війни російська армія пошкодила 103 автівки екстреної медичної допомоги, знищила 253 автомобілі та захопила 125 автівок «екстренки».

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

На початок січня 2024 року цілком відновлено 474 медичні об’єкти, 383 перебувають у процесі відновлення. У найбільш постраждалих від війни регіонах, де внаслідок постійних обстрілів та атак російської армії значно пошкоджено або знищено медичну інфраструктуру, встановлюються модульні лікарні. Клініки здатні служити заміною пошкоджених об’єктів до 10 років.

Модульна клініка на Харківщині. Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Попри війну, українська система охорони здоров’я реформується та розвивається. У державному бюджеті на 2024 рік передбачено видатки на охорону здоров’я у розмірі 202 млрд грн, тогоріч закладалось 178 млрд грн (цьогорічне збільшення — +8% з урахуванням інфляції).

«На програму медичних гарантій додаємо 16 млрд грн. Запускаємо пілотний проект безплатного зубопротезування для ветеранів. 1 млрд грн виділяємо на облаштування укриттів та безпечних умов у лікарнях. Продовжуємо робити медицину більш доступною та якісною, незалежно від того, де проживає людина», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Російська пропаганда: фейки та маніпуляції

Часто росіяни беруть реальний факт, відкидають частину інформації, що для них невигідна, і додають свої маніпулятивні висновки. Так з’являються маніпуляції, у які легко повірити, каже заступниця керівниці VoxCheck Валерія Степанюк.

«Історія зі зруйнованою лікарнею — це приклад маніпуляції фактами. Пропагандисти взяли реальне фото та вигадали до нього пояснення. Мабуть, частина жителів Одеси знають, що цей корпус лікарні давно не функціонує. Але інші українці або ж росіяни можуть повірити в брехню. Таким чином росіяни намагаються відвернути увагу від власних злочинів. Краще сказати, що в Україні “лікарні руйнуються самі”, аніж згадувати, скільки медзакладів зруйнували російські ракети», — говорить Степанюк.

Аналітики VoxCheck нагадують про необхідність ретельно перевіряти повідомлення, прочитані у соцмережах, та обирати надійні джерела інформації — офіційні сторінки органів влади, ЗМІ з високим рейтингом довіри тощо.