Коли зійшла вода: як міжнародні організації допомагають півдню України?

В червні значна частина Херсонської області виявилась затопленою. Через підрив дамби на Каховській ГЕС багато людей втратили домівки, життя, місця для господарської діяльності. Україна ще довго відчуватиме наслідки цієї техногенної катастрофи,  про неї ще скаже своє слово Міжнародний Кримінальний суд. Однак в перші дні важливо було надати людям найнеобхіднішу допомогу. Тут нашій державі допомогли міжнародні партнери, які надавали й продовжують надавати підтримку у найскладніші часи.

Благодійні організації зі всього світу швидко відгукнулись на трагедію в Херсонській області. До постраждалих регіонів поїхали фури з бутильованою водою, гігієнічними наборами та таблетками для очистки води. Зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) передав близько тридцяти тисяч бутилів води на п’ять та шість літрів, активно допомагав постраждалим територіальним громадам в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Там же були розповсюджені 270 тисяч очисних таблеток, близько двохсот резервуарів для питної води об’ємом від  трьохсот до тисячі літрів. Для наймолодших фонд виділив  близько 14 тисяч гігієнічних наборів і орієнтовно 4 тисячі дитячих дорожних наборів.

До постраждалих регіонів майже одразу вирушили мобільні бригади ЮНІСЕФ з лікарями та психологами. На місцях вони організували пункти медичної допомоги та психологічної підтримки, якими скористались близько 400 дітей в Херсонській області. Більше тисячі родин з уразливих категорій отримали матеріальну допомогу. Це були заходи першої допомоги, якої потребували люди. Зараз багато уваги приділяється підтримці водоканалів, які в червні опинились у зоні ураження. Проводяться роботи зі збереження критичної інфраструктури, щоб вона якомога швидше змогла запрацювати після завершення військових дій.

«Ми організували мультидисциплінарні мобільні бригади для роботи з дітьми із уразливих родин. Наші фахівці їздили до родин із територіальних громад, які виявились затопленими внаслідок руйнування Каховської ГЕС. Вони надавали психологічну, медичну, юридичну та соціальну допомогу постраждалим. Також одним з основних напрямків роботи стало відновлення систем водопостачання та водовідведення. Найбільша потреба в цьому виникла у Миколаївській та Херсонській областях. Зараз наші колеги відновлюють та очищують ті свердловини, які постраждали внаслідок техногенної катастрофи», – розповідає  спеціалістка з комунікацій ЮНІСЕФ Вероніка Нікітіна.

Руйнація дамби Каховської ГЕС призвела до того, що велика кількість мешканців південних регіонів України опинились в скруті.  З’явились серйозні складнощі з доступом до питної води, адже Каховське водосховище, яке майже сімдесят років  її постачало до постраждалих районів, було знищене. Виросло навантаження на соціальних працівників територіальних громад, які опинились в зоні затоплення. Люди, які там перебували, потребували серйозної психологічної підтримки. Також вода винесла на берег велику кількість мін та інших вибухонебезпечних премедметів, які продовжують становити загрозу для місцевих жителів.

Крім урядових та міжнародних благодійних фондів, велику підтримку Україні надають невеликі волонтерські організації. У кожної з них своя специфіка, свій сектор відповідальності, в якому вони працюють найкраще. Одні опікуються покинутими тваринами, другі допомагають дітям, треті доставляють гуманітарну допомогу. Але всі вони разом створюють єдину систему, яка допомагає вирішувати проблеми українців, що постраждали від війни. Не залишились вони осторонь й тоді, коли Херсонщина виявилась затопленою через підрив дамби.

Іноземні волонтери регулярно контактують зі своїми українськими колегами, для організації допомоги. В цій зв’язці закордонні партнери найчастіше шукають фінансування, а українська сторона займається організаційними питаннями. Працюючи безпосередньо на місці, простіше спілкуватися з постраждалими людьми та дізнаватись, що саме їм потрібно. В українських волонтерів немає мовного бар’єру з місцевим населенням, що дозволяє оперативніше формулювати запити на необхідну допомогу.

Президент громадської організації «Твої фінські друзі» Каспер Канносто зазначає, що потреба в безпосередній присутності волонтерів є далеко не завжди. Він намагається співпрацювати з українськими організаціями для того, щоб все необхідне закуповувати через них. Велика кількість різного обладнання та устаткування була куплена саме в нашій державі, і це ще один рівень підтримки від міжнародної спільноти. Гроші збирають європейські країни, а необхідні речі купують  в Україні. Таким чином, дається можливість заробляти місцевому бізнесу, щоб він працював в умовах воєнного стану та сплачував податки.

«Коли відбувся підрив дамби на Каховській ГЕС, ми хотіли щось зробити, але наша перша думка була про те, що нам неправильно їхати своїми машинами туди. Адже ми не розуміємо українську мову і не зможемо допомогти безпосередньо. Тому ми підготувалися, зв’язалися з людьми з України, які допомагають на місцях. Зокрема, контактували з жінкою, яка допомагає тваринам в Херсоні. З’ясовували, які зараз є потреби, з якими волонтерськими організаціями ми зможемо зв’язатися в Україні. Нам вдалось зібрати 20 000 євро в Фінляндії, а все необхідне купили в Україні та передали місцевим волонтерам. Таким чином, якість нашої допомоги підвищується», – розповідає про свій досвід Каспер Канносто.

Фінські волонтери дуже близько до серця сприймають війну в Україні. Адже в 1940 році зазнала збройної агресії зі російської сторони, що стало серйозним потрясінням для країни. Там досі є свідки цих подій, і через те, що Росія залишається країною-агресором, вона постійно нагадує своїм сусідам про цю травму історичну травму. Фінляндія завжди тримала свою армію в тонусі, розвивала військові технології, щоб бути готовою до  найгіршого варіанту. Це ніколи не анонсувалось публічно, бо був страх спровокувати російський Кремль. Нещодавно Фінляндія приєдналася до НАТО, зараз не треба вже так сильно перейматися щодо того, як  Росія відреагує на їхні дії.

Затоплення Херсонщини стало ще однією жахливою сторінкою російсько-української війни, яка триває вже майже два роки. Зруйновані міста, будинки, людські життя стали для українців повсякденною реальністю, до якої неможливо звикнути. Водночас саме в ці моменти люди демонструють свої найкращі якості, рятуючи інших чи шукаючи шляхи допомоги. Рятувальники та волонтери витягували з води людей, тварин, допомагали постраждалим з облаштуванням на новому місці й зараз продовжують підтримувати тих, хто опинився в зоні ураження.

Відновлення України неможливе без допомоги закордонних партнерів. За інформацією сервісу «Ukraine Support Tracker», у червні 2023 року Європейський Союз передав до нашого бюджету близько 62 млрд євро, а фінансова підтримка від США сягнула 71 мільярдів доларів.  Близько 40 % коштів йде на військову галузь, інші використовуються для гуманітарної допомоги.  Частину грошей Україна отримує в якості грантів без зобов’язань повертати витрачене. Частина цих коштів піде зокрема на відновлення Херсонської області, частина якої досі продовжує перебувати в окупації й де досі неможливо підрахувати всі збитки, завдані руйнацією Каховської ГЕС.

Марія Шевчук

Проєкт «Відновлення територій півдня України після руйнування Каховського водосховища» створено за участю CFI, Французького агентства з розвитку ЗМІ, в рамках проекту Hub Bucharest, за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.