Комісія Одеської міської ради погодила додаткові мільйони на ліфти

Комісія Одеської міської ради погодила додаткові мільйони на ліфти
(Фото: Олександр Авдєєв/Facebook)

Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства Одеської міської ради погодила виділення додаткових 85 мільйонів гривень на ремонт ліфтів у 2023 році.

Про це повідомив член комісії депутат Олександр Авдєєв

За його словами, йдеться про внесення змін у програму розвитку житлового господарства  Одеси на 2022-2026 роки.

Збільшення коштів, за словами депутата, дозволить відремонтувати 66 ліфтів. Загалом у переліку 101 ліфт, який наразі зупинений за рішенням суду.

Також комісія надала згоду на передачу генератора у Херсон.

Напередодні початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну Заступник Одеського міського голови Дмитро Жеман повідомив, що 60 ліфтів в Одесі заарештовані судом.

Тоді він зазначив, що в цілому з 5 тисяч 117 ліфтів в Одесі ще потребують заміни або модернізації 1,7 тисячі. 

Натомість за п’ять років 1 тисячу 942 ліфти або модернізували, або замінили. На заміну одного ліфта з бюджету міста виділяється понад 900 тисяч гривень.  

Між тим у жовтні 2022 року слідчі Головного управління Національної поліції в Одеській області розслідували справу про можливе привласнення посадовцями Одеської міської ради у змові із підприємцями коштів на загальну суму понад 350 мільйонів гривень.

Як зазначалося у матеріалах справи, йшлося про гроші, виділені в рамках реалізації міської цільової програми заміни, модернізації та диспетчеризації ліфтів в Одесі на 2016-2020 роки.

Суть схеми, на думку слідчих, полягала у тому, що підприємці завищували вартість робіт, а посадовці їх оплачували за завищеними цінами.   

У справі згадувалися компанії-переможці відповідних тендерів: Філії “Одесліфт ПАТ “Виробниче об’єднання “Стальканат-Сілур”, ПАТ “Виробниче об’єднання “Стальканат-Сілур, ПП “Портал-Н”, ТОВ “Гранд Портал Сервіс”, ТОВ “Портал групп”.

Правоохоронці наполягали, що службові особи Одеської міської ради та вищезазначених комерційних структур, фактично спільно розробили Програму та монополізували ринок ремонту ліфтів у житлових будинках Одеси. 

Це надало їм можливість безпідставно підвищувати ціни на обладнання та монтажні роботи, що призвело до зростання собівартості заміни ліфтів та збільшення витрат з місцевого бюджету.

У 2016 році в Одесі модернізували 260 та замінили 80 ліфтів, а у 2017 році — замінили вже 400 і модернізували 123 ліфти.