Кримінальна хроніка з пресрелізів. Кожна п’ята новина в Одесі про правоохоронні органи

Фото – УНІАН

Кожна п’ята новина в одеських онлайн-медіа стосується діяльності правоохоронних органів. Такі висновки можна зробити на основі вибіркового аналізу п’яти онлайн-ЗМІ, який з 5 по 9 квітня 2021 року провів Інститут масової інформації. Загалом було проаналізовано 801 повідомлення наступних медіа: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ» «Одесская жизнь».

Методологія дослідження охоплювала аналіз частки новин про Нацполіцію, патрульних, НАБУ, СБУ, ДБР, прокуратуру, суди в регіональних онлайн-медіа. Встановлювався тип контенту, тематика новин  та їх джерела. Окремо зверталася увага на тональність новин про правоохоронні органи.

Конкуренція між медіа за «гарячі» пресрелізи

Відзначимо, що ці показники корелюються з нещодавнім дослідження ІМІ щодо тематики новин у місцевих ЗМІ. Тоді, у листопаді 2020 року, було встановлено, що місцеві медіа здебільшого пишуть про надзвичайні ситуації та кримінальну хроніку (33% від  загальної кількості публікацій).  Новини на ці теми для редакцій одеських медіа стали більш доступними через щоденні розсилки відповідних відомств.  До того ж такі повідомлення підвищують відвідуваність та трафік для онлайн-медіа. В поточному дослідженні встановлено, що 21,2% новин мали згадки про різні правоохоронні структури, а 84,7% згадок про них ґрунтувалися на повідомленнях їх же пресслужб. Лише 8% з усіх проаналізованих новин становила власна робота редакцій. Важливо, що в ході дослідження не зафіксовані новини без зазначення джерела.

Найбільше новин про правоохоронні органи опублікували видання «Одеса.онлайн», «048» та «УСІ» (29%, 27,6%, 24,2% від загальної кількості новин відповідно). На сайті «Думська» згаданих тем стосувалися 17% новин. Найменше подібних повідомлень у видання «Одесская жизнь» – 5,6% від загальної кількості новин. 

Враховуючи, що 80,5% подібних згадок про діяльність правоохоронних органів є звичайною кримінальною хронікою, виходить, що практично чверть новин в цих медіа стосується аварій, вбивств, пограбувань, крадіжок тощо. І хоча ці повідомлення звикло мають «позитивне» завершення – всі порушники затримані, а справи у суді, можна все ж таки зробити невтішні висновки про насиченість негативом стрічок новин у вищезгаданих ЗМІ.

Конкуренція між пресслужбами за «гарячі» ЗМІ

Більше половини згадок про діяльність правоохоронних органів стосується Національної поліції (52,4%). Власне в цьому випадку можна лише привітати діяльність їх пресслужби, яка формує порядок денний в одеських ЗМІ. 18% згадок стосується діяльності патрульних. Їх пресслужба також активно публікує затримання нетверезих водіїв, ефектні переслідування правопорушників на автівках та розбір разючих аварій. 

9,4% з усіх згадок про діяльність правоохоронної системи стосуються судів, 8,3% – прокуратури, 6,5%  – СБУ, ще 3,5% – ДБР та лише 1,7% – НАБУ.   

Аналіз тональності новин зафіксував помірковане ставлення місцевих онлайн-ЗМІ до правоохоронної системи. Так, 89,4% згадок про правоохоронні органи мають нейтральну конотацію. В основному, одеські журналісти при роботі з пресрелізами правоохоронних органів розповсюджують їх без змін та додаткової інформації, не заглиблюючись в деталі хроніки. Всього 4,7% згадок про правоохоронців були в негативному ключі. Наприклад, в новинах «Односельці загиблого в ДТП з фотографом вимагають посилити запобіжний захід» та «Водій комунального сміттєвоза збив у дворі маленького велосипедиста, але так і не поніс покарання» йдеться про невдоволення людей судовими рішеннями. До негативних новин потрапили й випадки корупції. У новині «В Одесі затримали поліцейського, який за хабарі обіцяв не привертати до відповідальності розповсюджувача порнографії» є негативна згадка про правоохоронця-корупціонера, але при цьому це приклад позитивної роботи співробітників ДБР.  До яскравих прикладів позитивних новин про поліцію можна віднести повідомлення «В Одесі патрульні допомогли швидко доставити кисень до лікарні». Загалом було виявлено 5,9% подібних повідомлень. 

Місцеві стрічки новин перенасичені кримінальною хронікою та аваріями. З одного боку, це значні недоліки в роботі журналістів, які поверхнево відносяться до внутрішньої «екології» читачів. З іншого, це виклик для пресслужб правоохоронних органів, які, розповсюджуючи «гарячі пресрелізи», отримують безліч новин, і, можливо, відзнаки та премії, але при цьому також грають вкрай значну роль у підвищенні психологічної напруги у місті.  

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.