Кто стоит за попыткой застройки зеленой зоны в самом центре Одессы? Расследование

На сесію Одеської міської ради, запланованої на  16 березня, виноситься проект рішення про надання дозволу компанії «Гагарін-Сервіс» на розробку проекту землеустрою ділянки площею 0,7 Га на бульварі Жванецького, в самому серці Одеси. Призначення: «для експлуатації та обслуговування адміністративно-побутових будинків».

бульвар
Враховуючи, що жодного будинку на бульварі немає, а прописані там лише дерева та лавочки, напрошується висновок, що фірма хоче збудувати на місці зеленої зони черговий каскад багатоповерхівок.

Причому, довжина бульвару лише 600 м, а ширина близько 10, тобто, площа всього бульвару менше ніж 0,7 Га, яке місто збирається передати під забудову. Виходячи з цього, на будівельний майданчик має перетворитися не тільки сам бульвар Жванецького, але і сквер Жанни Лябурб, який тягнеться вздовж всього бульвару на схилах міста.

Це остання зелена зона загального користування в цій частині міста, і її забудова є злочином як із точки зору мешканців, що живуть  поруч, так і з точки зору законодавства, яке не дозволяє забудовувати зелені зони загального користування.

Ось так бульвар виглядає зараз. А так може може виглядати після землеустрою компанією “Гагарін-Сервіс”. Скляний монстр на фото – готель цієї ж фірми «Гагарін-Сервіс» на місці колишньої зеленої зони поблизу Аркадії.

apelsin8393af8761

Бульвар Жванецького є унікальною зеленою зоною, що розташована у безпосередній близькості до моря та основних туристичних маршрутів. Зрозуміло, що простий смертний винести подібне рішення на розгляд сесії не зміг би.

Давайте спробуємо розібратися, що це за фірма і які у неї зв’язки з Одеською міськрадою.

Засновниками «Гагарін-Сервіс» є Бойчук Валентина і Кулаков Юрій.

Гагарин-плаза

Інтернет повідомляє, що Бойчук вже була замішана у скандалі щодо незаконного відчудження комунальної власності. В 2010 році міськрада незаконно продала фірмі «СПС-Рієлт» ділянку узбережжя, де була розташована база з підготовки водолазів. Коли почалося судове розслідування, фірма була перереєстрована, зокрема, і на нашу героїню.

Проте про зв’язки пані Валентини, що допомагають їй періодично отримавати комунальне майно, широкій громадськості поки що не відомо. Для того, щоб їх з’ясувати, треба зануритися у відомості Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Виявляється, що Бойчук Валентина є також керівником ПАТ «УКРНАФТОПРОМ»

укрнафтопром

А головою наглядової ради цього підприємства з часткою в статутному капіталі в 75% є Василь Шкрябай:

частка в укрнафтопрому

Шкрябай Василь – депутат Одеської міської ради, що займає впливову посаду голови постійної комісії з питань комунальної власності.

Шкрябай

Також він входить  до найвпливовішої фракції міської ради – “Довіряй ділам” – кишенькової партії діючого міського голови Генадія Труханова.

шкрябай комиссия
Знайшлося в реєстрі ще одне підприємство, де засновниками є обидва наших герої – «Кодимське зерно».

Кодимське зерно

І відповідно до цього реєстру, у Валентини Бойчук та Василя Шкрябая не тільки спільні бізнес-інтереси, але і спільне помешкання за адресою вулиця Івана Франка, буд. 40 В. Ця ж адреса фігурує в багатьох інших документах обидвох персонажів.

І це не багатоповерхівка, де вони могли виявитись сусідами, а приватний будинок.

будинок шкрябая

Тобто, вони є співмешканцями, і відповідно до антикорупційного законодавства – членами сім’ї.

Члени сім’ї – особи, які перебувають у шлюбі, а також їхні діти, в тому числі повнолітні, батьки, особи, які перебувають під опікою і піклуванням, інші особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі (Ст. 1, ч. 1. абз. 10 закону “Про засади запобігання та протидію корупції”).

І відповідно до законодавства, Василь Шкрябай мав би зазначити Валентину Бойчук у своїй декларації про доходи і витрати в позиції 4: “Члени сім’ї декларанта”.

Про це ж чітко зазначено на останній сторінці декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру:

 

витяг з декларації

Проте, як бачимо, в декларації Шкрябая зазначена лише дружина і син:

шкрябай декларація

В разі, якби він не порушив законодавства, в його декларації було б зазначено, що члени його сім’ї мають внесок до статутного фонду фірми “Гагарін-Сервіс”, і громадськості було б простіше зрозуміти,  хто лобіює протизаконне рішення про виділення землі в зеленій зоні цьому підприємству.

Цікаво буде спостерігати, чи повідомить депутат Шкрябай на пленарному засіданні сесії про наявність у нього конфлікту інтересів.  Якщо ні, то він має сплатити штраф від 1700 до 3400 грн. І чи скористається він своєю карткою депутата в умовах конфлікту інтересів, за що передбачений штраф від 3400 до 6800 грн.:
Стаття 172-7 КУПАП: “Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів”
Неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів – тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів  тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Звичайно, штрафи ці для крупного бізнесмена, який записав свої активи на співмешканку, смішні.

Але протягом найближчого року має запрацювати система електронного декларування. І тоді подібним порушникам буде вже не до сміху:

Стаття 366-1ККУ. Декларування недостовірної інформації
Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України “Про запобігання корупції”, або умисне неподання суб’єктом декларування зазначеної декларації  карається позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Доведеться трохи почекати.

А поки що зелені зони Одеси доведеться захищати неюридичними методами – з ломами і коктейлями Молотова.

Для підготовки цієї статті використовувалися матеріали, зібрані в рамках проекту «Громадський контроль діяльності Одеської міської ради», що реалізується організацією «Антикорупційний офіс» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Олексій Чорний, Галина Чорна для “Ні корупції!”