Молдова та Одеська область: перспективи міжнародної співпраці

Нещодавно в Києві підбили результати грантових проектів ЄС «Україна – Білорусь» та «Україна – Молдова». У них брали участь представники Одеської області, яким вдалося втілити в життя чимало інфраструктурних програм. Нині вони продовжують діалог з європейськими партнерами, які неодноразово підтверджували, що  наші співвітчизники докладають серйозних зусиль для втілення суспільно-важливих проектів. На сьогодні Європейська комісія здійснює підготовку відповідних процедур стосовно нової програми. І є велика ймовірність, що міжнародна співпраця вийде на новий рівень, привернувши увагу до багатьох актуальних ініціатив.

«Ми розраховуємо на наших партнерів в рамках підготовки нового програмного періоду на 2021-2027 роки. Розпочато діалог з партнерами з приводу того, які програми мають бути, які тематичні сфери будуть підтримуватися та які території братимуть участь. Зараз дуже вдалий період для підтвердження подальшої зацікавленості у співпраці, і за результатами конференції буде направлене відповідне звернення. Кожна країна зробила свій внесок і ми вдячні за підтримку всім, хто сприяв цій програмі. Вона дала поштовх для нашого розвитку, того співробітництва, яке ми маємо сьогодні», – вважає представниця Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Ганна Білоколос.

Програма була націлена на врахування суспільних інтересів та закріплення партнерства на транскордонній території. Серед основних успіхів, які відзначалися експертами  під час імплементаційного періоду,  було досягнення поставлених цілей, запланованих від самого початку. Міжнародні партнери прийшли до закінчення тієї програми, яка була розроблена, при цьому було набуто низку уроків, що виникли з реалізацією проектів на місцях. Виклики, що стояли перед учасниками, виявилися дійсно дієвими та цікавими з точки зору налагодження співпраці між країнами-членами та іншими партнерами. При цьому всі дійові особи цього процесу прийшли до висновку про необхідність забезпечення стійкого розвитку з огляду на ті питання, що постали перед ними.

В процесі реалізації партнерської програми між Молдовою та Україною, зокрема в співпраці з Одеською областю, було відзначено чимало досягнень. Команди змогли успішно впровадити а також забезпечити вирішення тих проблем, що стояли перед двома регіонами. Крім того інструмент, який реалізовувалися при виконанні цієї програми, виявився стійким та ефективним. Всі проекти були націлені на задоволення потреб наших країн, спрямованих на взаємодію та співпрацю в соціально-економічній царині. До роботи активно долучалися органи місцевого самоврядування та жителі прикордонних регіонів, яким не байдужа доля їхніх рідних міст.

«Хотілося б окремо подякувати тим органам влади, інституціям, а також представникам громадських організацій, які брали активну участь в цьому процесі. Перед нами було багато викликів, що стосувалися як адміністративного поля, так і законодавства. Стосовно програм хочеться відзначити що було виділено близько 10 мільйонів євро на впровадження грантових задач. Проектів співпрацi з Молдовою налічується 16 по всій Україні. Всі вони є показовими, бо їх внесок за результатами кінцевого оцінювання досить вагомий. Щодо потенціалу обох партнерів хотілося б зазначити, що він на сьогодні є відчутним і в подальшому Україна має націлюватися на досягнення кращих результатів», – зазначила делегатка від Державної канцелярії Республіки Молдова Емілія Чеботарі.

У рамках реалізації партнерських програм було виокремлено багато корисних ідей, залучено кваліфікованих людей, які націлюються на ефективнішу співпрацю, засновуючись на тих досягненнях, що були позаду і з’являться в майбутньому.  Європейські партнери визнали, що співпраця йшла належним чином, фінанси було використано грамотно, про що інформувалось на всіх етапах проекту. Географічна специфіка двох регіонів була використана коректно завдяки Європейській комісії, чия підтримка сприяла реалізації успішних ініціатив.

Програми розвитку були націлені на покращення стану життя громадян в прикордонних регіонах, при тому що самі жителі тих регіонів мали брати в них безпосередню участь. Але варто пам’ятати що будь-яка програма, яка стосується благоустрою, має орієнтуватись на поліпшення стану інфраструктури. Всі перетворення починаються з малого і стають стартовим майданчиком до масштабніших інфраструктурних проектів. Всі вони звертали увагу на вирішення проблем, характерних для регіонів зі спільними кордонами. Так, наприклад, представники Одещини півтора роки працювали зі своїми молдовськими колегами в галузі виноробства.

Даний проект був пов’язаний з розвитком транскордонного кластеру з переробки вторинних продуктів виноробства. Передбачалося створення умов та кондицій для того, щоб винзаводи почали працювати з екологічно переробними технологіями. Кінцевою метою було отримання вторинної сировини, яка має високу додану вартість. І вже на поточний день цей проект в регіоні «Україна-Молдова» має довгострокову перспективу розвитку. Адже наша спільна проблема полягає в тому, що вторинні продукти виноробства мало використовуються, їх просто викидають винзаводи як в Україні, так і в Молдові.

«Сама основа проекту полягала у транскордонному співробітництві, всі заходи, що відбувалося між Молдовою і Україною, були на спільній основі. Тобто якщо захід проходив в Молдові, то наші гості з України їхали до нас. Якщо захід проходив в Одесі або області, то ми їхали до них. Транскордонний елемент полягав в тому, щоб залучити якомога більшу кількість зацікавлених сторін в Україні та Молдові для виявлення загальної проблеми. Ми ідентифікували це питання як транскордонне, тому що і в Україні і Молдові ця проблема існує дуже гостро, її потрібно терміново вирішувати», – каже виконавчий директор Центру регіонального розвитку «Стабільність» Віталій Бурлака.

Всі інструменти, які можна застосувати, базувалися на транскордонній співпраці. Науковці з двох країн за грантові кошти встигли провести масштабне дослідження, де обґрунтовується вигода від створення винопереробних підприємств. Їх поки немає ні в Україні, ні на Одещині, але вже є розуміння, що такі проекти нам потрібні і що вони принесуть не тільки покращення екологічної обстановки, але й фінансовий прибуток потенційним інвесторам. Якщо вирішиться питання екології та переробки вторинної сировини в Молдові, то це побічно торкнеться української сторони, потягнувши за собою інші екологічні проекти. А в умовах реформ, які зараз впроваджуються в нашій державі, питання захисту навколишнього середовища є одним із найактуальніших.

Марія Шевчук