Мовний омбудсмен Тарас Кремінь обрав свого представника на Півдні України

Ним стала депутатка Одеської райради Ярослава Вітко-Присяжнюк, – передає Сила громад.

За словами посадовиці, зокрема на Одещині дуже багато скарг на недотримання мовного законодаства. В першу чергу, йдеться про сферу обслуговування та органи місцевого самоврядування.Тепер предствиця мовного омбудсмена має намір розгорнути потужну кампанію щодо популяризації державної мови, особливу увагу приділить освітній галузі – від садочків та гуртків до вишів.

Повинна проводитися і буде проводитися просвітницька робота. Ми стикнулися з тим, що не всі люди навіть володіють інформацією, що у нас є мовне законодавство,” – відначила Вітко.

Одеса – південний форпост, який мужньо тримає оборону наших морських кордонів. Після 24 лютого в області відчутно змінилось розуміння важливості дотримання мовного Закону. Сьогодні кожен свідомий громадянин відчуває, що мова – це основа нашої національної ідентичності й національної безпеки. А мовний фронт – один із ключових у цій війні, – наголосив Тарас Кремінь.

Представницею уповноваженого з мови на Півдні стала депутатка з Одеси

За словами Уповноваженого, в Одесі та області за останній рік рівень дотримання мовного законодавства покращився, хоча порушення з боку посадових осіб все ще продовжують фіксуватися.

Якщо протягом 2021 року на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшло 157 повідомлень (4% від загальної кількості всіх звернень) щодо порушення вимог мовного Закону, що стосувалися Одеської області, то станом на 2 серпня 2022 року маємо лише 49 звернень. Левова частина звернень – це порушення в сфері обслуговування.

Крім того фіксуємо порушення в сферах освіти, культури, охорони здоров’я, транспорту, друкованих ЗМІ, а також недотриманням вимог мовного Закону з боку посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності. Після 16 липня, відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, в нас є можливість накладати штраф на порушників мовного Закону.

Але ми всі розуміємо, що штраф – це не про гроші. Штраф – це репутаційні втрати. Тому закликаю до суворого дотримання мовного законодавства. Пам’ятаймо, що всі, хто сьогодні, порушують мовний Закон, продовжуючи спілкуватися недержавною мовою, грають на руку ворогові”, – зазначив Тарас Кремінь.