МОЗ перевірить інформацію про відсутність ліжок для COVID-хворих в Одесі

Комісія з Міністерства охорони здоров’я перевірить інформацію щодо проблеми з нестачею ліжкомісць для хворих на COVID в Одесі.  Про це в ефірі Прямого” заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

В Одесі не вистачає ліжкомісць для хворих на COVID. Про це повідомляє місцева волонтерка Катерина Ножевнікова. Але місцева влада переконує, що все гаразд… Що в Одесі?

“Після посту в соціальних мережах Катерини я спілкувався з нею особисто. Одна ситуація – це є статистична інформація, яку має Міністерство охорони здоров’я, і потім ми бачимо такі випадки. Тому для нас головне, щоб була правда”, – підкреслив Ляшко.

Він пояснив, що вже сформована комісія, головним завданням якою буде перевірка наявності вільних ліжок і ліжок з киснем в місті Одеса.

“Оскільки тільки правда дає можливість правильно планувати людський і матеріальний ресурс. Після цього повідомлення ми сформували комісію, яка буде перепровіряти наявність вільних ліжок і ліжок з киснем в місті Одеса на відповідність тій статистичній інформації, яка мається в МОЗ”, – розповів головний санітарний лікар.

У МОЗ прокоментували інформацію про відсутність ліжко-місць для COVID-хворих в Одесі

“Додатково ми також подивимося і на виклики екстреної медичної допомоги, які ми аналізуємо. По місту Одеса вони зростають. І знову ж таки ми знаємо ресурс, який повинен бути в місті”, – додав він.

Ляшко пояснив, що згідно з даними МОЗ в Одесі наразі є запас вільних ліжкомісць для хворих на коронавірус, зокрема близько 500 – забезпечених киснем.

“Оскільки, за наявною в мене інформацією, сьогодні близько тисячі ліжок вільних для госпіталізації в місті Одеса. І з них близько 500 – з кисневою підтримкою. В той же час, коли є такі повідомлення про те, що хворого не госпіталізують до певної лікарні, такий випадок повинен бути розібраний, і конкретно мати інформацію, чому саме це так відбувалося”, – резюмував головний санітарний лікар.

Він зауважив, що особисто спілкувався рідними осіб, яким відмовили у госпіталізації. За його словами комісія перевірить цю лікарню і разі чого будуть прийняті певні управлінські рішення.

“Безпосередньо спілкувався навіть з дочкою тієї літньої жінки, до якої виїхала “швидка” і не забрала до лікарні. Знаю, яка лікарня. Якщо будуть факти підтверджені і були критерії для госпіталізації, а не було госпіталізовано і не запропоновано рішень, будуть прийняті певні управлінські рішення”, – резюмував Віктор Ляшко.

Нагадаємо,  голова благодійного фонду “Корпорація монстрів” Катерина Ножевнікова розповіла, попри позитивні звіти місцевої влади до МОЗ у місті не вистачає ліжкомісць і пацієнтів з Одеси везуть в область в районні лікарні. Крім того, пацієнтам з сатурацією 90 відмовляють у госпіталізації.