На межі зіткнення: чи є перспективи у Сартанської ОТГ на Донеччині?

Кожна об’єднана територіальна громада по-своєму унікальна. Кожне українське містечко, село чи селище має чим пишатися. І коли кілька населених пунктів стають однією територіальною громадою, вони однозначно розраховують, що співпраця з сусідами змінить їхнє життя на краще. Все, як кажуть, можна вирішити, аби війни не було.

А якщо вона вже йде? Якщо твій рідний дім неодноразово здригався від ворожих обстрілів і тобі треба було ховатися від них в підвалах? На жаль, з такою ситуацією останніми роками зіштовхнулося чимало наших співвітчизників на сході країни.

Проте виявилось, що навіть знаходячись за крок від війни можна знайти можливості для розвитку та будувати далекоглядні плани. В цьому ми переконалися навідавши селище міського типу Сартана, яке знаходиться поруч із Маріуполем.  

Наразі все виглядає так, що Сартана може стати одним з найяскравіших прикладів, коли реформи відбуваються не завдяки, а всупереч.  Адже тут збираються створити територіальну громаду, аналогів якій немає в усій Україні.

«Процес децентралізації, на мою думку, дасть можливість прийти до влади тим людям, які зацікавлені в розвитку регіонів. Ми постійно впроваджуємо різні програми навчання, які допомагають розвиватися.  Зараз є велика проблема з тим, що кваліфіковані кадри не хочуть залишатися в себе вдома. Вони виїжджають в той же Київ чи ще кудись, де  зарплати вищі й умови життя кращі. Хочеться сподіватися, що після децентралізації ситуація зміниться. Адже головна роль реформи полягає в посиленні престижу ролі місцевого самоврядування. Донецька область не лідирує у впровадженні нововведень, проте й тут цей процес рушає з місця. Так в нас планується обєднати села, які входять до «сірої зони» з центром у селищі Сартана, » – говорить генеральний директор Фонду розвитку Маріуполя Тетяна Ломакіна.

Від Сартани до лінії фронту трохи менше десяти кілометрів. Проте ні близькість до війни, ні постріли зброї, які чути чи не кожного вечора, не заважають сартанцям дивитися з надією в майбутнє. Крім того, вони, за мірою можливостей, намагаються підтримувати своїх співвітчизників. В Сартані створені всі умови, щоб допомогти людям, які перебувають на окупованих територіях.  При селищній раді відкрита точка фахівця, який видає пропуски для перетину лінії розмежування,  функціонує ціла соціальна служба з підтримки переселенців. Вони надають юридичну допомогу, сприяють оформленню всіх необхідних документів.

У Сартані є будівля, на базі якої  планується зробити ЦНАП, де мешканці громади могли б користуватися практично всіма послугам. Після початку бойових дій для жителів прифронтової зони отримання довідок перетворилося на важкий квест. Так, наприклад, одним з сіл, що має увійти до Сартанської громади, є Лебедин.

З початку конфлікту, згідно з постановою Верховної Ради, воно було перепідпорядковане Волноваському району. І людям, для отримання адмінпослуг, доводиться долати понад сто кілометрів, щоб потрапити до необхідних інстанцій. Доходить аж до того, що люди довгий час не можуть отримати довідки про смерть та поховати своїх рідних.

Оскільки Лебедин знаходиться територіально близько до Сартани, депутати виступили до нього з пропозицією про об’єднання. У селі провели громадські слухання, за результатами яких ініціатива була підтримана. А делегати від інших населених пунктів, навіть не чекаючи звернень, особисто приїхали до Сартани і попросили, щоб їх взяли до складу громади. Загалом, до складу Сартанської ОТГ мають увійти сім сільських та селищних рад, якими підпорядковані сімнадцять населених пунктів. У лютому наступного року очікуються вибори. Принаймні на тих територіях, де їх провести технічно можливо.

«Унікальність нашої громади полягає в тому, що всі населені пункти, які входитимуть до її складу, розташовані на лінії зіткнення. Перед тим як планувати об’єднання, ми багато говорили з людьми в селищі щодо цього питання. Це не було так, що хтось вирішив в кулуарах і винесли відповідну постанову. Виходили на вулиці, виборчі округи, проводили громадські слухання, пояснювали перспективу. Тільки після всіх цих кроків було прийняте рішення про створення громади. Лишаються, звісно люди, які проти цього, але це здебільше від того, що вони бояться чогось нового. Ми намагаємося пояснювати переваги децентралізації, говорити що її суть в тому, щоб зробити необхідні послуги ближче до людини  », – вважає керівник Сартанської селищної ради  Олександр Куркчи.

У складі майбутньої ОТГ будуть навіть ті населені пункти, які вже давно асоціюються з військовими зведеннями. Таким, наприклад, є село Широкине, біля якого відбуваються бойові дії. На сьогодні воно повністю підконтрольне українській владі, але там ніхто зараз не живе й вибори, зі зрозумілих причин, відбутися не можуть. Але  є таке поняття  як «перспективний план», згідно з яким Широкинська сільська рада повинна увійти до складу Сартанської ОТГ. Всі вірять, що цей конфлікт коли-небудь закінчиться, вичерпає себе, і  коли на цих землях запанує мир, Широкине вже за фактом, без виборів, стане підпорядковане Сартані.

Створити територіальну громаду на папері мало  –  вона повинна бути самодостатньою та спроможною. У Сартані неодноразово проводили розрахунки, які перевіряла Донецька ОДА. В результаті цього було встановлено, що видаткова частина майбутньої громади на утримання інфраструктури становить близько 45 мільйонів гривень.

На сьогодні зроблені розрахунки, в яких враховувалося, що при створенні ОТГ 65 відсотків податку на доходи фізичних осіб залишається на місці. І сьогодні тільки по Сартані ПДФО становить 34 мільйони. 70 відсотків платників податків працюють на містоутворюючих підприємствах Маріуполя, згодом планується впровадження різноманітних проектів розвитку.

У розпорядженні громади перебуває 40 000 гектарів землі, з яких може йти земельний податок. До того ж, розвиток фермерства сприятиме відкриттю нових робочих місць, комунальних підприємств і  місцева влада зараз активно працює в цьому напрямку.

Якщо за даних умов і є щось хороше, так це те,  що на Донеччину сьогодні активно звертають увагу іноземні донори. В цьому є своєрідний плюс, адже завдяки грантовим проектам в населених пунктах майбутньої громади засновано два сільськогосподарських кооперативи, закуповується техніка, будуються зерносховища. Якщо раніше фермер вирощував якусь культуру, що швидко псується, йому потрібно було її відразу ж реалізувати за копійки.

Сьогодні ж, при будівництві сховища він його закладає і коли ціна влаштовує, продає товар, має прибуток і дохід для бюджету ОТГ. Тому в Сартані вірять, що в громади є всі шанси на успішне майбутнє, всупереч всім конфліктам та катаклізмам.