На Одещині дружини українських військових займаються волонтерством

"Ми намагаємось допомогти кожному": на Одещині дружини українських військових займаються волонтерством

З 26 лютого у Болграді на Одещині розпочали волонтерську діяльність жінки українських військових. Вони закупають необхідне для воїнів, допомагать дружинам військовополонених та переселенцям. Про діяльність волонтерок розказала в ефірі “Українське радіо. Одеса” одна з них – Олена Лисак.

Робота дружин військових у Болграді, що на Одещині, розпочалась 26 лютого. Олена Лисак розказала: зібрались з жінками, коли ще не було ніякого волонтерського руху в районі.

“Наша найбільша мотивація – те, що там наші чоловіки. В перші дні повномасштабної війни вони попали в оточення, у них погоріло все. І я зрозуміла, що в них немає взагалі нічого. І треба щось робити“, – поділилась жінка.

"Ми намагаємось допомогти кожному": на Одещині дружини українських військових займаються волонтерством

Крім свого батальйону, який базується в Болграді, волонтерки допомагають іншим військовим, які наразі на передовій. Спочатку воїни потребували переважно медицину, зараз – амуніцію.

Спочатку більше приносили люди. А зараз більше допомагають закордонні донори. Також працює гуманітарний штаб, який у нас в місті. Ми з ними дуже тісно співпрацюємо. Це масштабна допомога: там і засоби гігієни, і продукти, і спальники, і каремати, і газові горілки, і металошукачі. Наша допомога не направлена на щось одне. Ми працюємо з нашим батальйоном, і вони нам пишуть списки. Це може бути 30 позицій“, – розказала Олена Лисак.

"Ми намагаємось допомогти кожному": на Одещині дружини українських військових займаються волонтерством

Після того, як почали робити більш масштабні закупки, жінки офіційно зареєструвались в Асоціації волонтерів України. Олена поділилась: спочатку було складно передавати необхідне біцям.

Ми передавали з Болграда в Одесу. Там зустрічав волонтер, передавав з Одеси на Краматорськ. В Краматорську також зустрічав волонтер, який передавав ще далі. І там уже забирали наші хлопці. Далі з’явилась можливість передавати поштою. Хлопці могли виїжджати, вони брали великі палети й пакували все, що треба. Зараз простіше, бо їде машина, раз на тиждень, два рази на тиждень. Нам кажуть, коли вона буде, і ми збираємось“, – розказала жінка.

Болградські волонтерки також допомагають дружинам військовополонених, раз на тиждень привозять їм все необхідне. Серед тих, кому потрібна підтримка – і багатодітні матері, і вагітні жінки. Також допомагають з перевезенням переселенців.

Наші номери вже розійшлись в мережі. Хто потребує допомогу – всі дзвонять. І ми намагаємось допомогти кожному“, – поділилась Олена Лисак.