На Одещині помітили рідкісну квітку, яку охороняють в Європі

В Одеській області екологи помітили пізньоцвіт Фоміна — унікальну рослину, яка не зустрічається ніде більше на теренах нашої країни та охороняється в Європі. Про це повідомляють на Facebook-сторінці  Української природоохоронної групи. 

Пізньоцвіт Фоміна квітне восени, а листя та плоди з’являються навесні. Зростає у басейнах річок Кучурган, Киргиж, Когильник. Полюбляє також рости на степових схилах, у балках, у заростях чагарників, може зберігатись у штучних лісонасадженнях та лісосмугах.

Це невеличка трав’яниста рослина заввишки 8–10 см, геофіт, осінній ефемероїд. Бульбоцибулина довгасто-яйцеподібна або яйцеподібна, обгорнута чорними шкірястими оболонками, витягнутими в довгу шийку. Стебло 6–15 см заввишки. Листки лінійноланцетні, з короткими сосочками по краях, розвиваються наступного після цвітіння року. Квітки 3–4 см завдовжки, лілові, поодинокі, іноді розвиваються по 2–3 на одній рослині.

Фото з відкритих джерел

Вчені відкрили цей вид лише у 1930 р. А перший науковий опис в літературі з’явився 1938 року. Свою назву пізньоцвіт отримав на честь українського ботаніка Олександра Фоміна. У той час наукова спільнота саме тяжко переживала смерть науковця.  

Ареал розповсюдження пізньоцвіта Фоміна включили до Смарагдової мережі. Вітчизняні екологи чекають на те, коли законопроєкт про Смарагдову мережу ухвалять народні обранці.

Джерело – GreenPost.