На Одещині затримані організатори земельної схеми

Співробітники Служби безпеки України затримали заступника Білгород-Дністровського міського голови та ще трьох членів злочинної групи через причетність до незаконних оборудок із державними землями на березі Дністровського лиману. Вони розробили механізм з протиправного заволодіння землями рекреаційного призначення комунальної власності шляхом підробки документів.

Як повідомили в СБУ, право власності на земельні ділянки оформляли на підставних осіб, оформивши перед цим право власності на неіснуючі об’єкти нерухомості – житлові будинки, які нібито там знаходились ще до 1992 року. Ці підроблені документи стали підставою для відведення земель комунальної власності на березі Дністровського лиману.

Відчуження земель рекреаційного призначення відбувалося із цільовим призначенням «для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)». У такий спосіб підозрювані заволоділи 7 земельними ділянками площею понад 1,5 га на узбережжі Дністровського лиману, з яких 2 ділянки організатор встигла продати.

Заступнику мера та трьом співвиконавцям повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 190 (придбання права на майно, шляхом обману (шахрайство), вчинене організованою групою, ч. 2 ст. 209 (легалізація, відмивання майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 3 ст. 28 ч. 3, 4 ст. 358 (підробка документів та їх використання, вчинене організованою групою осіб) Кримінального кодексу України.

За клопотанням прокурора організатору земельної схеми обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 4,3 млн грн, а її чоловіку – тримання під вартою з альтернативою внесення застави у 4 млн гривень.

Джерело