Найближчими днями у Чорному морі почне діяти експортний зерновий коридор

Українська сторона підписала з Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй угоду, яка включає зобов’язання сторін щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Такий ж документ підписали Туреччина, ООН та Росія.

Документ має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Україна при цьому, не підписувала жодних документів із Росією. Угода не передбачає послаблення санкцій по відношенню до Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Документ підписали міністр інфраструктури України Олександр Кубраков, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар та генсек ООН Антоніу Гутеррешем.

Розмінування українських портів після угоди щодо зерна не проводитиметься, для проходу суден використовуватимуть безпечні шляхи.

Для спостереження за виходом суден із України у Стамбулі створять координаційний центр, до нього увійдуть Росія, Україна та Туреччина.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що безпечний коридор у Чорному морі почне діяти найближчими днями.

Джерело.