В Одесі продовжує діяти урядова програма «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

Урядова програма «ДОСТУПНІ ЛІКИ» продовжує працювати під час воєнного стану.

За Програмою пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового або нецукрового діабету, бронхіальної астми, епілепсії, розладів психіки та поведінки, можуть отримати медикаменти безоплатно або з невеликою доплатою.

Наразі пацієнти можуть отримувати препарати за програмою «Доступні ліки» в аптеці як за електронним, так і за паперовим рецептом. Отримати рецепт можна у будь-якого сімейного лікаря незалежно від наявності декларації з ним. За цим рецептом можна отримати ліки в будь-якій аптеці України, яка працює за цією Програмою.

Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я, він створить електронний рецепт – номер рецепта та код підтвердження надійдуть у вигляді СМС на телефон пацієнта.

Рецепти на інсуліни у період воєнного стану виписуються щонайменше на місяць. Наразі лікарям дозволяється, виписуючи паперові рецепти, зазначати не торгові назви препаратів, а такі дані: інсулін людський генно-інженерний короткої чи середньої дії, аналог інсуліну ультракороткої дії, аналог інсуліну тривалої дії або комбіновані інсуліни.

🧑‍⚕Для того, щоб отримати «доступні ліки» під час воєнного стану, необхідно:

  1. Для отримання ліків від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу – звернутися до свого сімейного лікаря, з яким укладено декларацію. Внутрішньо переміщені громадяни можуть звернутися до будь-якого іншого сімейного лікаря за місцем перебування.
  2. Якщо необхідні ліки через розлади психіки та поведінки, слід звертатися до психіатра, ліки від епілепсії – до психіатра або невролога.
  3. Якщо пацієнту потрібно вперше прописати схему лікування інсуліном, це робить лікар-ендокринолог, також він вносить корекцію в схему лікування. Після цього виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар.

Знайти найближчу аптеку, яка працює за програмою «Доступні ліки», можна за номером контакт-центру Національної служби здоров’я України: 16-77.

Активну участь у роботі програми «Доступні ліки» в Одесі бере мережа аптек Комунального підприємства «Одесфарм (https://omr.gov.ua/ua/news/228130)», зокрема й щодо забезпечення інсулінами.

ОдесаОфіційно.