Одещина працює над покриттям потреб країни в овочах

Поки окупанти блокують вивіз агропродукції з Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей, Одещина робить все, аби закрити всі запити ринку.

Не тільки Миколаївщина підставляє плече Одещині, закриваючи її від ворога. Українська Бессарабія готується, своєю чергою, підтримати та замінити в овочівництві Херсонщину. Поки остання опинилася в окупації, південь Одещини, не покладаючи рук, вирощує свіжі овочі – і не тільки – для всієї країни.

Окупанти продовжують блокувати вивіз продуктів з Херсонської, Миколаївської та Запорізької областей, де вирощувалася значна частина ранніх овочів. Тому врятувати аграрну ситуацію в країні можуть фермери з Одеського регіону.

Спрацювала «невидима рука ринку», пояснив Новини.LIVE перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран:

«Коли ще на початку лютого починалися проблеми, багато фермерів в Одеській, Миколаївській та Запорізькій областях швидко відреагували й більше висадили у приватному секторі. Не тільки великі господарства, а саме невеликі та середні підприємства дуже активно залучилися в цей процес».

Але самі фермери розповідають, що багато підприємців побоювалися садити овочі взимку та на початку весни, адже не знали, яка буде ситуація, адже ворог постійно погрожує десантом. До того ж суттєво зросли ціни на обробку овочів.

«Багато хто цього року не обробляв, адже хімія піднялася у ціні в 3-4 рази. Якщо торік я купляв 20-літрову каністру хімікатів за 2,5 тисячі гривень, то цього року той самий препарат коштує 9,5 тисячі гривень», – каже фермер Максим Волков.

З Херсона більше йшло фруктів та овочів на праву частину країни. У центральну та західну Україну більше постачали з півдня Одеської області. Проте і цього кризового року дефіциту вдасться уникнути, кажуть фахівці, хоча ціна все ж таки зросте.