Одеситкам пропонують безкоштовне щеплення від папіломи

Вірус папіломи людини вважають провідною причиною більшості випадків раку шийки матки. Бажано, щоби щеплення робили дівчаткам до початку статевого життя, але вакцинуватися можуть і дорослі.

Про це повідомили в Одеському центрі громадського здоров’я.

В Україні щеплення від вірусу папіломи людини є рекомендованим, а не обовʼязковим, тому вакцину треба було купляти за власні гроші. Але сьогодні є можливість отримати щеплення вакциною Гардасил проти найбільш онкогенних типів ВПЛ 6, 11, 16 та 18 безкоштовно.

В Одесі вакцина Гардасил доступна дітям у дитячих поліклініках №1, 5 та 6, а дорослим та дітям – у центрах первинної медико-санітарної допомоги № 2, 3 та 4.

В районах Одеської області вакцина наразі є в Березівському, Іванівському, Новокальчевському, Саратському, Татарбунарському, Тузлівському, Тарутинському, Ізмаїльському, Кілійському, Візирському, Южненському, Балтському, Кодимському, Окнянському, Савранському, Великомихайлівському, Затишанському ЦПМСД, а також в Авангардівській АЗПСМ. І доступна для вакцинації як дітей, так і дорослих.

Щоби вакцинуватися, треба:

  • обрати заклад, де наявна вакцина;
  • записатися на щеплення.

Кількість вакцин в регіоні обмежена, отож, бажаючим варто не зволікати.

Схема вакцинації наступна:

  • дівчаткам від 9 до 13 років вводиться 2 дози з інтервалом 6 місяців;
  • дівчатам від 14 років і жінкам до 45 років вводять 3 дози за схемою 0 – 2 – 6, тобто другу дозу через 2 місяці після першої, а третю – через 6 місяців.