Війна в тилу: як комунальники Одещини дбають про інфраструктуру?

Повномасштабна війна триває майже рік, однак ворог досі знаходить нові способи дошкуляти українцям. З жовтня російська армія активно обстрілює енергетичну інфраструктуру України. Зруйновані підстанції, перебиті лінії електропередач унеможливюють доставку електрики до наших осель. Якщо для когось війна стала чимось далеким, то відключення світла нагадують, що вона поруч. Повномасштабне вторгнення стало великим викликом для держави, найстрашнішим випробуванням за більш ніж тридцять років її Незалежності.

Возможно, это изображение 3 человека, люди стоят и на открытом воздухе
Аварійні роботи в полях.

Відключення світла сьогодні не найстрашніша ситуація, з якою зіштовхнулись українці. Але коли вони відбувається, виникають питання в справедливості тих чи інших обмежень. В Одесі через аварійну ситуацію довгий час не діяли жодні графіки щодо світла, воно могло зникнути будь-якого моменту, і так само несподівано з’явитись. Нещодавна перевірка Міністерства енергетики показала, що Одеська область опинилась в лідерах серед регіонів, що порушували графіки електропостачання. Зараз ситуація налагодилась, а до того були ситуації, що люди сиділи без електрики по кілька діб.

«В принципі ситуація, яка була в нас, показала, можливості всієї житлово-комунальної системи міста. Я маю сказати без всіляких вихвалянь , що міська комунальна служба зуміла відновитися, подати в усі будинки наших мешканців воду, тепло. Необхідно регламентувати відключення згідно чинного законодавства. Воно говорить про те, що відключати енергію ми можемо в графіку дві з половиною години. Про екстрені та аварійні нічого не сказано. В нас же чомусь придумали що треба відключати по чотири години, але це неправильно. І чотири години це ще за графіком, бо ми бачимо, що люди залишаються без світла по дві-три доби, бо обладнання після вимкнення не вмикається», – говорить заступник директора департаменту міського господарства Одеської міської ради Анатолій Козлов.

Анатолій Козлов

На його думку, зараз важливо забезпечити раціональний підхід енергетиків у виконанні своїх обов’язків з приводу обмеження в електриці тих чи інших будівель. Технічні умови на підключення будівель висотністю в вісімнадцять, двадцять два та вище поверхів видавались ДТЕК, будівельники їх реалізовували. Коли такі будинки відключають повністю, паралізується життя наших громадян, які свого часу обрали тут житло та придбали його. Зараз, через обстріли енергетичної інфраструктури та пов’язані з ними відключення люди виявились заручниками у власних будинках.Комунальники сьогодні приділяють увагу житловим об’єктам, де все пов’язано на електриці і без неї квартира є звичайною бетонною коробкою.

Ведуться перемовини з ДТЕК, міська влада прагне знайти консенсус з приводу таких будинків. Однак поки спільної згоди з цього питання ніхто не дійшов. Загалом, Анатолій Козлов констатує, що за винятком відключень, які відбуваються не з вини його відомства, всі міські будинки зараз з теплом. Також комунальники мають напрацювання, як себе поводити за екстрених обставин. На жаль, ситуація складається таких чином, що з високою ймовірністю критична інфраструктура й надалі потерпатиме від обстрілів. А люди певний час вимушені будуть провести без світла, а можливо тепла й води.

Возможно, это изображение 2 человека и на открытом воздухе
Співробітники ДТЕК роблять ремонт.

В Одесі ситуація з теплом набагато краща, ніж з електрикою. Об’єкти теплового підприємства, як об’єкти критичної інфраструктури, майже ніколи не відключаються від енергопостачання, за винятком повного блекауту міста. Однак майже кожного дня 20-30 котелень вимикаються на певний час і в будинках одеситів, що підключені до цих котелень, коли опалення немає. За даними “Теплопостачання міста Одеса”, таких менше шести відсотків абонентів. Однак якщо говорити про великі котельні, які обслуговують 90 відсотків споживачів Одеси, то там ситуація стабільна.

« Загалом, цей рік показав важливість централізованого теплопостачання для одеситів. Багато хто саме в цій кризовій ситуації оцінив його переваги. Ми бачимо, яка складна ситуація в багатоповерхових будинках, які повністю на електриці. Де немає ні газу, де дахові котельні. Жителі таких будинків стають фактично заручниками, бо при відключенні світла в них немає ні опалення, ні водопостачання через те, що без електрики не працюють насоси і життя в таких будинках видається досить проблематичним. Ситуація важка в плані непередбачуваності, до того ж включення та відключення не додають системі та самому обладнанню міцності та надійності,» – зауважує директорка комунального підприємства “Теплопостачання міста Одеса” Ганна Позднякова.

Возможно, это изображение 1 человек
Ганна Позднякова

Зараз штат відомства повністю укомплектований незважаючи на те, що близько 150 співробітників боронять кордони країни, захищаючи її від агресора. Тепловики працюють, щоб зробити цей складний час для одеситів хоч трохи простішим. З початку війни комунальники успішно закінчили попередній опалювальний сезон, почали готуватись до нового і є сподівання, що його теж вдасться гідно пройти та завершити. В усіх є розуміння, що це буде найважча зима для більшості жителів України. Ситуація з інфраструктурою ускладнюється тим, що невідомо, куди вдарять вороги наступного разу та де доведеться робити ремонт.

Ніхто не будував енергосистему з урахуванням того, що її будуть обстрілювати. Попри все, ситуація в теплопостачанні Одеси лишається більш-менш стабільною. Цьому сприяють наші захисники, які не підпустили ворога до меж міста, робота тепловиків та підтримка західних партнерів. Так днями Агентство США з міжнародного розвитку ( USAID) передало до українських міст, серед яких і Одеса, 30 ескаваторів. Вони будуть допомагати в ремонті пошкоджених російськими обстрілами мереж постачання тепла та гарячої води. Техніка забезпечить українцям доступ до тепла та гарячої води протягом усієї зими.

Возможно, это изображение на открытом воздухе
Ескаватори від USAID.

У нагоді стає досвід інших областей, зокрема тих, які постраждали сильніше. Одеські комунальники з першого дня війни на зв’язку з колегами з інших регіонів. Вони консультуються з питань як справлятись з тією чи іншою ситуацією, надають допомогу постраждалим регіонам. Всі об’єднались заради однієї мети. Для кожного, хто лишається та працює в Україні, війна має особисте значення. Кожен енергетик чи тепловик пропускає ці події через себе. Не тільки як спеціаліст, а як жива людина, що є громадянином своєї країни.

Марія Шевчук