Одеська активістка визнала провину у вивезенні чоловіків за кордон

Одеська активістка визнала провину у вивезенні чоловіків за кордон під виглядом моряків
(Христина Король. Фото: Facebook)

Приморський районний суд Одеси затвердив угоду очільниці громадської організації “Українське об’єднання моряків” Христини Король із прокурором про визнання провини.

Як зазначається в ухвалі суду, взагалі правопорушення, у якому її обвинувачували передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Але завдяки угоді Христина Король відбудеться штрафом у 425 тисяч гривень з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною із підготовкою фахівців морського транспорту, строком на 3 роки, без конфіскації майна.

У лютому цього року Приморський районний суд Одеси затвердив угоду між заступником директора товариства з обмеженою відповідальністю  “Учбовий центр фахівців морського транспорту” та прокурором про визнання підприємцем провини у незаконному переправленні осіб через державний кордон України.

Замість передбаченого кримінальним кодексом позбавлення волі на термін від семи до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна підприємця засудили до виплати штрафа у розмірі 400 гривень без позбавлення права займатись діяльністю пов’язаною із підготовкою фахівців морського транспорту, без позбавлення права обіймати певні посади, та без конфіскації майна.

Приблизно в липні 2022 року, громадянин України почав цікавитись наявністю правових підстав для його виїзду за межі території України та подальшого працевлаштування. Йому розповіли про громадську організацію “Українське об’єднання моряків”, головою якої є Христина Король, матеріали відносно якої були виділені в окреме провадження. Відповідно до документів, метою створення зазначеної організації є захист прав українських моряків, надання допомоги, консультації щодо отримання морських документів згідно з Міжнародною конвенцією та інше.

При цьому, також зі слів інших осіб морських професій, йому стало відомо, що вступ до вказаної організації складає одиничний внесок у розмірі 1,5 тисячі гривень.

Також, від інших осіб моряк дізнався, що у telegram Христиною Король обговорюються питання щодо надання допомоги в отриманні так званого “білого білету”, тобто документу, на підставі якого особа нібито у зв`язку з наявною хворобою не є придатною до військової служби та, відповідно, має можливість виїзду за межі України.

Втім голова організації не обговорювала нюансів розв’язання зазначеного питання з незнайомими особами, а веде розмови лише з особами, які повідомляють кодове словосполучення, яке періодично змінюється.

Чоловік вступив в організацію та вирішив за її допомогою виїхати з України з метою ведення відвертої розмови, за порадою невстановлених осіб, він назвав кодове обумовлене кодове словосполучення “Я від Сені із Миколаєва”, та поцікавився можливістю організації його виїду за межі України.

Очильниця організації записала його контактний номер та пообіцяла, що з ним зв’яжуться після цього вона зв’язалася із заступником директора ТОВ “Учбовий центр фахівців морського транспорту”, змовилася з ним щодо допомоги моряку отримати “білий квіток”. 

Зрештою заступник директора ТОВ та моряк домовилися про отримання останнім “білого квитка” за 7,5 тисяч доларів. Свою довідку моряк отримав, однак після цього його, Христину Король та інших фігурантів справи затримали.