Одеські Telegram-канали потрапили до переліку найгірших — дослідження

Експерти Інституту демократії імені Пилипа Орлика дослідили регіональні Telegram-канали трьох регіонів України – Сходу, Заходу та Півдня. Вони виявили низький рівень збалансованості та повноти інформації, а також відсутність посилань на джерела у більшості дописів.

За результатами дослідження найгірша ситуація з погляду виконання стандартів була на Півдні – з оцінкою 6,9 бала із 12 можливих. Найнижчі оцінки отримали канали “Одесса Info” та “Труха Одеса”.

Найбільш поширена проблема виявилася у формі немаркованої реклами – 14% на Півдні, та 6,7% на Заході. Канали “Главное Новостное Одесса”, “Підслухано Одеса” та “Одесса как она есть” були лідерами за цим показником.

Фото: ІДПО

На деяких каналах спостерігалися матеріали з ознаками комерційної або політичної замовності. Зокрема на каналі “ХХерсон” розміщували інформацію з російських джерел, що частково було визнано аналітиками як фейк.

Також на каналі “Труха Одеса” був зафіксований фейковий матеріал про дівчинку, яка, за заявами, дала інтерв’ю “Бі-Бі-Сі” щодо України.

Своєю чергою висвітлення повномасштабного російського вторгнення на Півдні України часто було неоднозначним, а деякі дописи можливо вводили в оману. Однак деякі канали, такі як “Главное Новостное Одесса” та “Підслухано Одеса”, відзначали пам’ять загиблих воїнів та підтримку громадян ЗСУ.

Джерело