Одеський бізнесмен підозрюється у фінансуванні тероризму

Одеському бізнесмену Семену Кацману, який займається будівельними проектами з нардепами від ОПЗЖ, висунули підозру у фінансуванні незаконних формувань «ЛНР». Про це редакція 368.media   дізналася з матеріалів кримінального провадження СБУ №22022000000000559, яке відкрили у жовтні минулого року.

Семен Кацман народився у місті Грозний Чечня та має громадянство рф місто Грозний. В Одесі він проживає на Французькому бульварі, 22/5, кв. 22. Редакція 368.media ще на початку війни звернула увагу СБУ на будівельний бізнес Кацмана. В історичному центрі міста він через компанію родича Саламова будував житловий комплекс разом з депутатами від ОПЗЖ та колишнім «завгоспом» Януковича Кравцем. Прикриття будівництва забезпечував перший заступник міського голови Михайло Кучук, котрого розшукує НАБУ.

Викрадали луганське вугілля
Історія почалася з кінця 2014 року. Луганські сепаратисти сформували так зване міністерство палива енергетики та вугільної промисловості  на чолі з Дмитром Ляміним.

У 2015 році зрадники вирішили створити так звані державне унітарне підприємство «Антрацит» та ДП  «Південно-східна паливна компанія» (перейменовано у «Торговий дім «Східний Енерго-Альянс»). Виконувачем обов’язків директора останнього призначили громадянина України Сергія Романова, якого надалі призначили на посаду заступника Ляміна.

Посадовець організував видобуток вугілля та відправлення його до міста Гуково. Отримувачі вугілля перераховували кошти  на рахунку у  «Головному банку ЛНР». Звідси гроші йшли на підтримку незаконних збройних формувань.

Роль Семена Кацмана була в тому, що зареєстрував російську компанію, котра буде закуповувати викрадене з України вугілля. Так у Москві з’явилося ТОВ «Руснафтодобування». Заступником Кацмана стала Манжа Ільясова, а головним бухгалтером — Валентина Тіпікіна.

Всього за такою схемою Кацман з жовтня 2015 по лютий 2016 профінансував сепаратистів на 376,5 млн російських рублів.

Романову, Кацману, Ільясовій та Тіпікіной заочно висунули підозри за ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК. Нагадаємо, що після цього СБУ має ініціювати арешт майна підозрюваних в Україні.