Одеській міськраді запропонували відновити будинок Асвадурова та розмістити там обласний архів

У муніципалітеті планують прийняти в комунальну власність від Міністерства освіти і науки згорілу будівлю на Троїцькій, 25. Такий проєкт розробляє департамент комунальної власності. Як стало відомо на засіданні профільної комісії, зараз на будівлю слідством накладено арешт, і передавати її не можна, – інформує Центр публічних розслідувань.

За словами директорки юридичного департаменту міської ради Інни Поповської, Міністерство освіти і науки написало лист з проханням забрати будівлю, оскільки на її фінансування немає коштів. Пропонується відновити будівлю і потім перевести туди з аварійної будівлі Бродської синагоги, що на Жуковського, обласний архів.

Проти такого варіанту виступив депутат Вадим Терещук, який назвав це інвестуванням у держустанову. Його підтримав депутат Роман Сеник, який додав, що є багато міських будівель, які потрібно відновлювати також. У підсумку поки що комісія тільки вислухала запитання і чекає на проєкт рішення.

Нагадаємо, адвокати підсудних у справі про пожежу, що відбулася у грудні 2019 року в будинку 25 на Троїцькій та в якій загинули 16 осіб, намагалися відвести суддю Віктора Попревича, проте клопотання не задовільнили.

В травні 2020 року прокуратура Одеської області повідомила про підозру двом особам у справі щодо пожежі в освітньому закладі по вулиці Троїцькій в Одесі, що сталася на початку грудня минулого року.

Новими підозрюваними стали завідувачка денним відділенням економіки та підприємництва коледжу та колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи, який до 2 грудня 2019 року перебував на посаді. Їх підозрюють у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі.

Тоді прокуратура наполягала також на обранні запобіжним заходом для підозрюваної в халатності завгоспа коледжу нічний домашній арешт.

Також в травні у соціальній мережі Facebook журналісти і громадські працівники запустили флешмоб на підтримку Андрія Хаєцького, колишнього заступника директора Одеського коледжу економіки і права, будівля якого на Троїцькій згоріло в грудні минулого року.

Шестиповерхова будівля на вулиці Троїцькій, 25, в центрі Одеси, де розташовувався Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, а також ряд установ і фірм, загорілася 4 грудня о 10:00. Останні тіла загиблих в результаті пожежі витягли з-під завалів на місці трагедії о 6:45 12 грудня. Всього загинули 16 осіб.