Переробити та заробити: як планується вирішувати проблему сміття на Одещині?

З початку минулого року в нашій країні стало обов’язковим сортування сміття. Тепер всі побутові відходи повинні збиратися в окремі контейнери і відправлятися на переробку. У багатьох українських містах, зокрема і в Одесі, з’явилися контейнери для роздільного збору сміття. У них повинні сортуватися скло, пластик, метал і папір. На етапі встановлення контейнерів проблем не виникло. Та й населення (незважаючи на припущення скептиків) виявило свідомість і не лінувалося відокремлювати пластик від скла. А ось коли прийшла пора вивозити сміття, виявилося що ніяких подальших умов не створено. Все, що так ретельно сортувалося, співробітники сміттєзбиральних компаній звалюють в одну купу і відвозять на полігон.

Можна було б посміятися над нерозторопністю сміттярів, які не знають що роблять і шкодять навколишньому середовищу. Але в даному випадку за комунальниками ніякої провини немає. Мало розкласти сміття до окремих контейнерів, його ж десь треба переробляти. А таких підприємств у нас або немає, або вони вузькоспеціалізуються на переробці окремого виду сировини. Цю проблему гостро окреслив еко-фестиваль, який на початку травня пройшов в Одесі. Під час заходу одесити приносили сміття на переробку, який після фестивалю відправився «подорожувати» всією країною.

«На сьогоднішній день у нас немає єдиного заводу для переробки відходів. Тому кожен їх окремий вид відправляється за різними адресами. Тетрапаки і паперові склянки відправляються до Києва, пластик і папір з макулатурою подорожують до в «Міста майбутнього» в Одесі. Енергозберігаючі лампочки «їдуть» на переробку до Львова. Використані батарейки взагалі відправляються за кордон – до Польщі. Однак важливо, щоб сама Одеса взяла курс на циркулярну економіку, щоб те, що є вторинною сировиною, йшло на переробку. Це дасть можливість місту заробити додаткові кошти в бюджет, » – зазначає екоактивістка Катерина Гречко.

Про будівництво сміттєпереробного підприємства в Одесі говорять вже більше десяти років, але поки всі обговорення знаходяться в стані проектів. За одним із них в місті найближчими роками збиралися побудувати сортувальний комплекс на території закритого міського звалища. Вона знаходиться поруч з Цементним заводом на вулиці Хуторській 70. Також збираються зводити сміттєпереробний завод в районі полігону «Дальницькі кар’єри». До всіх цих робіт збираються залучити іноземних інвесторів. Так представники з Південної Кореї повідомили про свою готовність надати 25 мільйонів доларів США на будівництво заводу, який буде працювати за передовими технологіями.

У разі успішної реалізації проекту, передбачалося що на заводі будуть виробляти різні види продукції на основі твердих побутових відходів. У перспективі, половина виробленої продукції буде припадати на альтернативне паливо. Ще 40% відводиться на компост і будівельні матеріали. Решта 10% припадуть на вторинну сировину на кшталт скла, пластику, металу, пресованого паперу та іншого. Полігон «Дальницькі кар’єри» планується знезаразити, очистивши від шкідливих речовин. Для цього потрібен модульний комплекс, який буде викачувати горючі гази полігону зі спеціальних свердловин. В рамках цього проекту можна отримувати альтернативну електроенергію, яку в подальшому планують продавати по «зеленому тарифу».

«Ми хочемо створити центри накопичення в нашому місті, щоб одесити могли здавати продукти життєдіяльності на переробку. Наше завдання полягає в тому, щоб до будівництва сміттєпереробного заводу зробити так щоб сміття, яке вивозиться на наш полігон, до Дальницьких кар’єрів, був чистий від небезпечних побутових відходів. Мається на увазі пластик, скло, ртутні градусники та батарейки. Таким чином, на полігон повинно вивозитися тільки екологічно чисте сміття », – говорить голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, екології та надзвичайних ситуацій Одеської міської ради Олександр Іваницький.

Ще одна проблема з переробкою сміття полягає в її дорожнечі. У багатьох європейських країнах і містах ця галузь є дотаційною. Інша справа, що сама місцева влади впроваджує безліч програм, які допомагають покрити збитки сміттєпереробним компаніям. Адже в довгостроковій перспективі, це вкладення буде вигідніше короткочасної економії. В Україні, і в Одесі зокрема, поки не створено жодних умов для вигідної переробки побутових відходів. Ця тема, в більшості випадків, хвилює окремих активістів, чиї ідеї далеко не завжди знаходять підтримку.

«В один прекрасний момент наш міський голова сказав, що йому не подобається вид сіток для роздільного збору сміття і їх прибрали з центру. Вони були переміщені до спальних районів Одеси, на околиці. Єдиний контейнер для роздільного збору сміття, який залишався в центрі міста, був на Жуковського 15. Доводилося вручну збирати його вміст, оскільки була домовленість з «Зеленим домом», мовляв, я їм готую мішки, а вони їх забирають у вільний час. Потім компанія сказала, що не буде нічого забирати, бо це виявилося нерентабельним. Це така сфера діяльності, де вартість вторинної сировини виходить набагато меншою, ніж витрати на транспортну доставку », – пояснює керівник проекту « Чисте місто » Олександр Прохоров.

Проблема сміття гостро стоїть для багатьох міст Одеської області. Саме тому в листопаді минулого року депутатами Подільської міської ради було прийнято рішення побудувати плазмовий сміттєпереробний завод. Відповідну угоду підпише нинішній Подільський міський голова Анатолій Іванов і керівник підприємства «Еко ейр Подільск». При цьому з міського бюджету не будуть виділятися кошти на цей проект. Він буде побудований за рахунок інвестора, ім’я якого не називають. Тверді побутові відходи утилізують, щоб отримати електроенергію та тепло. Переробляти тверді побутові відходи будуть завдяки технологіям плазмової газифікації. Завод побудують на території полігону для побутових відходів, що не суперечить Генеральному плану міста. Залишається тільки чекати, щоб подібні ініціативи поширились на інші населені пункти Одеської області та стали успішними.

Марія Шевчук