Підготовка до пляжного сезону на Одещині: чого очікувати туристам?

Першого травня в Одесі і області офіційно стартував пляжний курортний сезон. Хоча погода в останній місяць не мотивувала до сонячних ванн і купань, всі необхідні заходи були проведені заздалегідь. Станом на травень, представники Одеської міськради провели чотири перевірки, щоб оцінити готовність пляжів міста до прийому відпочивальників. Перш за все, вони стежили за проведенням попередніх робіт, які доглядачі за пляжними територіями повинні виконувати законодавчо. В результаті перевірок було виявлено 9 порушень, на що складені попередні акти. Також триває перевірка пляжів, які знаходяться в оренді у приватних власників.

Окремим питанням стоїть безпека пляжів для купання, одним з показників яких є безпека морської води. Фахівці «Одеського лабораторного центру МОЗ» днями взяли зразки морської води на узбережжі дев’яти пляжів, що знаходяться в межах міста. Були досліджені санітарно-мікробіологічні показники 60 проб морської води. За їх результатом виявилося, що вода відповідає всім нормам і безпечна для купання відпочивальників. Зараз температура моря піднімається, в середньому на 19 градусів тепла. На пляжах міста вже помічені перші любителі сонячних ванн, хоча купальників серед них не так багато.

«За два місяці були проведені певні роботи на одеських пляжах. Йдеться про санітарну чистку і облаштуванні схилів на узбережжі, проведена чистка 166 гектарів зелених насаджень. Видаляли сухостійні рослини, підрізали гілки дерев, косили траву. Також ремонтувалися урни і лавки, були частково пофарбовані 16 спортивних і дитячих майданчиків. Щосуботи, спільно з представниками органів місцевої влади, відбувались суботники, на яких забиралося сміття. По всьому узбережжю були укладені договори з сміттєпереробними компаніями на вивіз твердих побутових відходів, обладнані пляжі для людей з інвалідністю », – перераховує список виконаних робіт директор департаменту екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради Віталій Денисов.

За організацію і підготовку водних об’єктів до курортного сезону несе відповідальність багато людей. Це як представники органів місцевого сакмоврядування, так і підприємства різних форм власності. Також певні зобов’язання мають приватні особи, які експлуатують прибережні території. Згідно з чинним законодавством, моря, морські затоки та лимани повинні мати пляжні зони, обмежені прибережною захисною смугою. В її межах категорично заборонено ставити будь-які споруди, за винятком лінійних чи гідротехнічних. Сама ширина пляжу може варіюватися в залежності від територіального розташування прибережної зони. Але вона не може бути вужчою ста метрів від початку води.

На жаль, в Одесі та області не все пляжі дотримуються цих правил. Щороку, з початком курортного сезону, прибережні зони активно забудовуються, зменшуючи вільне місце на пляжах і обмежуючи відпочивальників в їхніх правах. У багатьох випадках подібні спорудження нелегальні. Але нерідко буває і так, що місцева влада видає офіційний дозвіл на будівництво інфраструктурних об’єктів там, де вони не повинні перебувати. Подібна діяльність завдає колосальної шкоди природі, зокрема екосистемі Чорного моря. І незважаючи на діяльність окремих небайдужих громадян, роз’яснювальну роботу серед населення, багато пляжів Одеси і області стають незручними як для приїжджих туристів, так і для місцевих жителів.

«На узбережжі будуть встановлені стенди, де крім даних про наявні платні послуги буде розміщена інформація про безкоштовні зони на пляжах. На спеціальних табличках також будуть вказуватися телефони департаментів, куди відпочивальники можуть зателефонувати в будь-який час доби і повідомити про перешкоджання безкоштовного входу на територію для відпочинку. Муніципальні групи будуть щодня, з шостої ранку, перевіряти площу, вільну від лежаків і робити висновки. При виявленні порушень будуть натискатися всі можливі важелі, одним з яких є судовий розрив договору оренди », – зазначає в.о. директора комунального підприємства «Узбережжя Одеси» Олександр Байло.

У питаннях забудов сумнівної законності не відстає від міста й Одеська область. У минулому році селищна рада Затоки роздала під будівництво більш ніж сотню земельних ділянок на території пляжів. Рішення було прийнято місцевими депутатами на таємній сесії, про яку не повідомлялося громадськості. Це викликали масу протестів серед місцевих жителів, що перекривали дороги на Київ і Білгород-Дністровський. Саме завдяки такому кроку вдалося привернути увагу до проблеми і призупинити забудову. У квітні апеляційний адміністративний суд Одеси призупинив дію рішення територіальної влади смт. Затока. На даний момент, уповноважені інстанції перевіряють законність голосування, але питання залишається відкритим. До винесення остаточного рішення місцеве керівництво Затоки не має права втілювати в життя раніше прийняті плани розвитку територій.

 

Загалом, можна констатувати що пляжні проблеми на Чорноморському узбережжі залишились аналогічними тими, що й були десять років тому. Та не можна оминути увагою той факт, що сьогодні роблять перші кроки для переломлення цієї ситуації. Велика ймовірність, що за один рік нічого не зміниться, що в пік «гарячого сезону» до мережі потраплять нові відео, де хтось перешкоджає доступу до узбережжя відпочивальникам. Але такі моменти можуть коштувати грошей недобросовісним орендаторам, викликаючи обурення в суспільстві. Може так вплинув на нас курс на європейські цінності, чи просто українське суспільство стало більше вимагати від місцевої влади. А можливо, в епоху цифрових технологій людям простіше дізнаватися про свої права та відстоювати їх.

Марія Шевчук