Політика поступово повертається в одеські новини

Політика повертається у порядок денний інформаційного простору Одещини. Практично 4% новин стосуються політичних подій. На перший погляд, це незначні показники, але у порівнянні з даними за серпень 2022 року, коли відбувався схожий моніторинг, чисельність цих повідомлень збільшилася вдвічі. Очевидно, що це дуже далеко від довоєнних 14,5% від усіх дописів, що підпали у моніторинг вже у далекому листопаді 2020 року. 

Втім, повномасштабне російське вторгнення все ж таки обмежує політичну активність. Місцеві ЗМІ обережніше пишуть про політиків та будь-які скандальні події — суспільство й так достатньо втомлене від війни й на її фоні незначущі інтриги сприймаються читачами вкрай гостро. 

Такі висновки були отримані на основі вибіркового аналізу п’яти ЗМІ, який з 6 по 10 березня 2023 року провів Інститут масової інформації. Загалом було проаналізовано 623 повідомлення наступних медіа: «Думська», «048», «Одеса.Онлайн», «УСІ» «Одесская жизнь».

Методологія дослідження охоплювала аналіз частки новин на політичні теми. Окремо досліджувалися випадки політичної джинси та контрагітації.

Серед місцевих ЗМІ найбільше про політичні події писали журналісти видання «Думська» — практично 8% новин від усіх новин стосуються  політики. Це в черговий раз підтвердило, що це ЗМІ залишається одним із головних громадсько-політичних порталів Одещини. Проте й тут війна вплинула на редакційну політику. Два роки тому, за даними схожого дослідження, кожна четверта новина на сайті стосувалася політики. 

В березні 2023 року лише це медіа з усіх досліджуваних опублікувало новини з ознаками замовності та контрагітацію.  Так, в новині «Волонтери в Одесі обговорили питання допомоги жителям Маріуполя» занадто уваги надається Олексію Гончаренко, який у матеріалі підписується не лише волонтером, а й нардепом. А повідомлення ««Синьо-зелені» мстять: Одеська облрада виселяє з приміщення великий волонтерський центр, що допомагає військовим» містить інформацію, яку можна схарактеризувати як «чорний піар», направлений проти пропрезидентської партії, яка нібито об’єдналася з представниками ОПЗЖ в облраді у протидії “неугодним” волонтерам.  Цікаво, що обидві новини стосуються волонтерства, теми, яку місцеві ЗМІ висвітлюють не дуже активно. У вже згаданому серпневому моніторингу ІМІ, відсоток новин стосовно волонтерства та активістів ледве сягав 3% від усіх проаналізованих тоді повідомлень. 

Інші новинні ресурси значно рідше, ніж «Думська», пишуть про політику. Приблизно 4% таких новин присутні на сайті «УСІ», та 2-3% у виданнях «Одесская жизнь» та «Одеса.Онлайн». Ігнорують політичні теми журналісти видання «048» — менше ніж 1% від усіх дописів за моніторинговий період стосувався цієї теми. 

Цього тижня на досліджуваних сайтах, крім буденних новин на кшталт «Уряд призначив нового директора НАБУ» або «Одеситок привітав із 8 березня справжній полковник Марченко (голова ООВА, — прим. ред.)», публікувалися й новини міжнародного масштабу. «Сі Цзіньпіна втретє обрали головою Китаю», «Євросоюз майже вичерпав ліміт санкцій проти рф», «Парламент Швейцарії висловився проти реекспорту боєприпасів в Україну» — ці теми хвилювали місцевих журналістів, що й ретранслювали їх на свої аудиторії. Фактично кожен п’ятий герой політичних новин регіону був з-за кордону. І це легко пояснити, адже все більше наше життя залежить від рішень міжнародних політичних акторів, на що відповідно реагує й журналістська спільнота.

Половину згадок в політичних новинах становили місцеві політики та представники органів самоуправління (однаково по 27% від усіх героїв). Цього тижня якраз обговорювалися перипетії, пов’язані із розробкою нового статуту міста, як це видно з новини «В Одесі будуть приймати новий Статут міста». 

Лише 13,5% політиків у одеських новинах були всеукраїнського рівня. Наприклад, як тут «росія винна в екоциді»: Зеленський підтримав ініціативу одеських екологів”.

Це звичайна для одеського інформаційного простору ситуація, коли локальні ЗМІ фокусуються, в основному, на регіональних новинах, а новини за участю всеукраїнських діячів публікуються лише у регіональному контексті і якимось чином пов’язані з Одещиною. Цього разу з винятком з правил лише можна відзначити значну чисельність міжнародних політичних новин, не пов’язаних з містом та областю.

  Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області

Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash